Hlavní obsah

Britský královský trůn bude poprvé také pro následnice

Právo, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvorozené dítě prince Williama a Catherine nikdo nepřeskočí v pořadí čekatelů na trůn – bez ohledu na to, zda to bude chlapec nebo děvče. Lídři zemí britského Společenství totiž schválili změny v takřka 300 let starém pravidle znevýhodňujícím královské dcery.

Foto: Russell Cheyne , Reuters

Otec královny Alžběty II. Jiří VI. také neměl potomka.

Článek

„Jednoduše řečeno: pokud se vévodovi a vévodkyni z Cambridge narodí jako první děvče, jednoho dne se stane královnou,“ vysvětlil stručně britský premiér David Cameron. „Myšlenka, že by se monarchou měl místo starší sestry stát její mladší bratr jen proto, že je to muž, odporuje myšlení moderní země, kterou jsme se stali.“

Dosud platilo, že následníkem trůnu se stal prvorozený chlapec. Děvče mohlo vládnout jedině tehdy, pokud monarcha nezanechal mužské potomky. To je i případ současné královny Alžběty II., jejíž otec Jiří VI. neměl syna.

Britské Společenství národů – Spojené království a bývalé kolonie – má 54 členů. O změně trojice zákonů ze 17. a 18. století však na summitu v australském Perthu rozhodovalo jen 16 zemí, v nichž je hlavou státu britská panovnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám