Hlavní obsah

Britský chlapec s rakovinou mozku přiletí do Prahy až po víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn
Aktualizováno

Malý Brit Ashya King, který se bude léčit v pražském Protonovém centru s nádorem mozku, přiletí do Prahy až po víkendu. Britská stanice BBC oznámila, že chlapec bude převezen až po víkendu a že podle pražské kliniky je prvním možným termínem příletu pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manželé Kingovi po propuštění z vazby ve španělské SevilleVideo: Reuters

 
Článek

Hoch byl léčen v Británii, avšak jeho rodiče Brett a Naghemeh Kingovi se dožadovali léčby, kterou Britové nenabídli. Odvezli ho proto 28. srpna bez vědomí lékařů do Španělska. Británie je podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač.

Kingovi skončili ve Španělsku tři dny ve vazbě a Ashya v nemocnici v Malaze. Rodina však vysvětlila důvody svého počínání zveřejněním několika videí. Vyšlo najevo, že rodiče usilují o protonovou léčbu a že na ni chtěli získat peníze prodejem nemovitosti ve Španělsku.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Otec chlapce Brett King

Od počátku se hovořilo o pražském pracovišti, které souhlasilo s tím, že Ashyu přijme. Britský soud v pátek povolil převoz pětiletého Brita do České republiky.

Marketingová ředitelka Protonového centra Iva Taťounová v sobotu oznámila, že pro transport dítěte s rakovinou mozku, které má za sebou chirurgický zákrok, je třeba dodržet standardní postup. Centrum se podle ní zabývá přípravou převozu rodiny z Malagy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ashya King

Taťounová upozornila, že běžně může tato příprava trvat i deset dní, avšak v tomto případě se má k jednání o detailech transportu a také potřebné léčby sejít skupina odborníků už v pondělí v 08:00.

Centrum si už vyžádalo informace z nemocnice v Malaze, aby zjistilo aktuální stav chlapce, a podle toho pak budou odborníci rozhodovat.

Pražské pracoviště si uvědomuje, že rodiče si přejí, aby byl Ashya převezen co nejdříve, avšak předtím musí být splněny všechny administrativní a také právní záležitosti.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Naghemeh Kingová, její manžel Brett (uprostřed) s právníkem po propuštění z vazby ve španělské Seville.

Protonové centrum dostalo chlapcovu zdravotnickou dokumentaci ve středu. Ve čtvrtek večer týmy českých a britských lékařů podle centra prostřednictvím telekonferenčního hovoru společně ověřovaly, že jednotlivé kroky léčebného procesu jsou zajištěny a že česká strana je připravena chlapce přijmout.

Peníze na léčbu podle deníku The Daily Telegraph sbírá pro Kingovi organizace Kids'n'CancerUK, které už dárci poslali na konto přes 50 000 liber (1,7 miliónu Kč). Navíc se prý objevil anonymní dárce, který hodlá případně chybějící částku na úhradu léčby doplatit.

Reklama

Výběr článků

Načítám