Hlavní obsah

Britská královna pozvala šéfy G20 na drink, Obama jí dal iPod

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn
Aktualizováno

Po sérii dvoustranných setkání světových státníků, které doprovázely protesty tisíců lidí, navštívili ve středu představitelé zemí skupiny G20 v předvečer ekonomického summitu organizace britskou královnu Alžbětu II. v jejím londýnském sídle. Po recepci v Buckinghamském paláci se představitelé G20 přesunuli do Downing Street 10 k pracovní večeři.

Článek

Prominentním hostem je nesporně americký prezident Barack Obama, jenž je v Evropě pracovně poprvé. Prezident USA byl také prvním, kdo s manželkou Michelle na drink do Buckinghamského paláce krátce po páté hodině místního času dorazil. Jako jediný vstoupil zahradní bránou, ostatní státníci včetně britského premiéra Gordona Browna a jeho ženy Sarah přijížděli na hlavní nádvoří čelní bránou.

Královna od Obamy dostala iPod se záznamem její návštěvy ve Spojených státech v roce 2007.

Královna vítá první dámu USA.

FOTO: ČTK/AP

Foto: John Stillwell/Pool , Reuters

FOTO: John Stillwell/Pool , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou

FOTO: ČTK/AP

Po recepci se šéfové G20 přesunuli do sídla premiéra v Downing Street č. 10, kde je čekala pracovní večeře. Manželky stolovaly zvlášť v čísle 11. Dámské sezení se konalo bez české účasti, předseda české vlády Mirek Topolánek byl tradičně sám.

Čínský premiér Ťin-tchao, britský premiér Brown, královna Alžběta II. a v pozadí český premiér Topolánek s předsedou Evropské komise Barrosem

FOTO: ČTK/AP

Slavnostní menu sestavil známý kuchař Jamie Oliver a nechyběl na něm skotský losos, jehněčí plecko, kozí sýr, koláč a pudink. Nic vzrušujícího, ale politicky korektní, komentovala redakce listu The Guardian.

Setkání jednotlivých představitelů zemí G20

Čtvrtečnímu summitu předcházela ve středu série setkání představitelů členských zemí G20. Obama hovořil s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Dohodli se na tom, že ještě letos podepíší novou smlouvu o jaderném odzbrojení a prezident USA přijal pozvání do Moskvy na červenec. [celá zpráva]

Při pozdějším setkání s čínským premiérem Chu Ťin-taem Obama slíbil, že letos přijede také do Číny.

Setkali se také francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Na společné tiskové konferenci pak vyzvali k regulaci globální finančního trhu. Sarkozyho úřad rovněž potvrdil, že se prezident v průběhu londýnského summitu setká s čínským premiérem, což znamená obnovení vztahů po loňské roztržce v důsledku čínského zásahu v Tibetu. 

Reklama

Související články

Obama přijíždí do Evropy

V úterý večer je v Londýně očekáván americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Ekonomickým summitem zemí G20 tam zahájí týdenní cestu po Evropě,...

Výběr článků

Načítám