Hlavní obsah

Britové za rok zabránili čtyřem teroristickým útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

velká Birtánie je oblíbeným cílem extermistických teroristických organizací. Britové jsou věrnými spojenci Američanů v boji proti hrozbě nejenom západní civilizace. Britský ministr vnitra John Reid řekl stanici BBC, že od útoků teroristů na londýnské metro loni 7. července bristké bezpečnostní složky zabránily "nejméně čtyřem dalším útokům".

Článek

Jeho prohlášení následovalo čtyři dny poté, co britská policie oznámila zneškodnění "nevídaných" atentátů na transatlantické lety startující z Británie. "Hrozba teroristického útoku v Británii je ale stále velmi vysoká," uvedl ministr. I když britská policie podle něj již patrně zadržela hlavní podezřelé, někteří potenciální teroristé mohou být dosud na svobodě. Reid dodal, že britští agenti pracují dnem a nocí, ale "nikdy nemůžeme garantovat 100procentní úspěch".

Podle Reida měl první úder teroristické sítě al-Kajdá proti Británii dopadnout na město Birmingham už v roce 2000, tedy ještě před útoky na Spojené státy z 11. září 2001 a před vypuknutím války v Iráku v roce 2003. Dalším postiženým místem měl být High Wycombe.

Reid zároveň potvrdil informace britských listů The Independent a The Observer, že britské bezpečnostní síly vedou v současnosti 24 protiteroristických pátrání.

Současná zpřísněná bezpečnostní opatření na britských letištích jsou podle něj "časově omezená". Reid uznal, že na letištích panuje "strašlivě nepohodlný režim". Úřady však podle něj pracují na nových pravidlech, která by zajistila bezpečnost, ale zároveň nenarušovala plynulost dopravy.

Britská policie dosud ve spojitosti s plánem útoků na letadla zatkla a vyslýchá 24 lidí, většinou muslimů narozených v Británii. Jednoho z nich již propustila. V pondělí má soud rozhodnout o osudu další osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám