Hlavní obsah

Britové si o vztazích s EU po svém odchodu dělají nereálné iluze, zní z Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Představy Londýna o budoucích vztazích Spojeného království a Evropské unie poté, co evropský blok opustí, jsou nereálné, uvedl vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Sdílí názor předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který nápady Velké Británie označil za iluze.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Vyjednavač EU k brexitu Michel Barnier

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová chce pohled svého kabinetu na budoucnost spolupráce EU a své země představit v pátečním projevu. Média ale široce informují, že Londýn si představuje existenci tří skupin oblastí vztahů s různou mírou vzájemné provázanosti.

Podle Tuskova pátečního a Barnierova úterního vyjádření je to ale přesně princip "vybírání třešniček z dortu", který 27 unijních zemí odmítá od samého počátku vyjednávání o brexitu. Předseda Evropské rady bude v Londýně s Mayovou jednat ve čtvrtek a podle diplomatů jí hodlá dát najevo, že takový nápad není příliš realistický.

Rozvodová smlouva

Evropská komise by měla potvrdit a zveřejnit svůj návrh textu právně závazné "rozvodové" smlouvy mezi EU a Velkou Británií podle článku 50 lisabonské smlouvy. Ve 165 paragrafech na 120 stránkách dokumentu je popsána podoba řízeného odchodu Británie z EU, na jehož základních obrysech se obě strany dohodly v prosinci. O materiálu budou následně jednat členské země a Evropský parlament a poté jej 27 zemí předloží britské straně.

„V návrhu nejsou žádná překvapení,“ uvedl Barnier s tím, že dokument se zabývá právy občanů unie v Británii po brexitu, finančním vyrovnáním závazků Británie a také složitou otázkou řešení situace na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Unie předpokládá, že pokud britská strana nenabídne jiné řešení, s nímž by šlo pracovat, zůstane prakticky Severní Irsko na rozdíl od zbytku Británie součástí unijního jednotného trhu i celní unie.

Součástí dokumentu budou i body týkající se přechodného období po brexitu. Britové opouštějí unii na jaře příštího roku, požádali ale o přechodné období, které by mělo skončit na konci roku 2020. V pohledu na jeho pravidla ale panuje mezi Bruselem a Londýnem nesoulad, a to jak v délce přechodného období, tak i podmínkách, jak bude v této době aplikováno ve Velké Británii unijní právo a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám