Hlavní obsah

Britové mají nový lék proti Alzheimerově chorobě

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABERDEEN

Britští vědci vyvinuli nový lék, který by mohl zastavit vývoj Alzheimerovy choroby. Dosavadní testy léku Rember na více než třech stovkách pacientů prokázaly 81procentní rozdíl mentálního úpadku proti lidem, kteří ho nepobírali.

Článek

Podle výzkumníků z aberdeenské univerzity je lék zacílen proti tvorbě tau proteinu v mozku. Experti dodávají, že je potřeba víc testů, lék by však podle profesora Claudea Wischika mohl být na trhu do roku 2012.

Testů se účastnilo 321 lidí s chorobou v lehkém nebo středně pokročilém stádiu. Pobírali různě nadávkovaný Rember nebo placebo. Největší efekt měly dávky o 60 miligramech Remberu. Po 19 měsících nedošlo k žádnému výraznému zhoršení mentálních pochodů u pacientů.

Klubka patologických proteinů

Na spojení mezi shluky patologických proteinů v okolí nervových buněk a neurodegenerativním onemocněním mozku přišel před více než 100 lety Němec Alois Alzheimer. Amyloidová patologická klubka způsobují poškození a zánik nervových buněk a jejich spojů.

"Je to velký průlom. Naznačuje to, že lék by mohl být víc než dvakrát úspěšnější, než všechny dosavadní.“ (šéf Alzheimerovy společnosti profesor Clive Ballard)

Zatímco se vědci dosud víc soustředili na protein amyloidu, Rember nebo methylthioninium chloridu cílí na protein tau, který se okolo buněk a spojů agreguje později.

"Poprvé jsme dokázali, že je možné zastavit progresi choroby zaměřením se na shluky, které s nemocí souvisí,“ řekl Wischik s tím, že analýzy po 24 a 50 týdnech aplikování Remberu prokázaly více než dvakrát lepší výsledky než při standardní léčbě. Rozsáhlejší testy jsou naplánovány na příští rok. Vědci se také snaží zjistit, zda by lék mohl hrát roli v prevenci proti nemoci.

Methylthioninium chloridu je spíš známé jako modré barvivo pro laboratorní experimenty. Profesor Wischik jeho účinnost objevil náhodou před dvaceti lety. Do zkumavky mu z barviva ukáplo a tau protein ve zkumavce zmizel.

Alzheimerova nemoc

Je nejčastější příčina demence. Výskyt nemoci roste s věkem od 65 let věku geometrickou řadou. Na jejím vzniku se vedle různých zdravotních problémů či genetických předpokladů může podílet například i pití alkoholu či kouření.

Reklama

Výběr článků

Načítám