Hlavní obsah

Britka se zabila, když jí omylem vzali penzi a ocitla se bez peněz

Londýn

Jednaosmdesátiletá Joy Worrallová z velšské vesnice Rhey-y-cae spáchala loni v listopadu sebevraždu, když jí došly veškeré úspory. Úřady jí omylem zmrazily důchod a jí nakonec zbylo už jen pět liber, uvedl ve čtvrtek její syn Ben Worrall.

Foto: Toby Melville, Reuters

Jednolibrové mince (ilustrační foto)

Článek

Syn s matkou mluvil naposled 19. listopadu 2018. O dva dny později ho kontaktoval jeho známý, který se ho ptal, jestli neví, co s ní je, protože nebyla doma a pryč bylo i její auto.

Policie pak zahájila pátrání a druhý den ráno našla tělo ženy na dně kamenolomu. Koroner John Gittins dospěl k závěru, že se zabila. Brzo se ukázal i důvod sebevraždy. Na účtu měla jen pět liber. Našetřených 5000 liber postupně utratila, protože jí omylem přestali vyplácet důchod.

Worral zjistil, že jeho rozvedená matka pobírala důchod navýšený o bonusy. V roce 2014 ministerstvu práce a důchodů oznámila, že dědila, načež jí ministerstvo vzalo nejen bonusy, ale zastavilo i výplatu důchodu, takže neměla žádný příjem.

Ministerstvo synovi sdělilo, že penze jí měla být dál vyplácena, ale nestalo se tak kvůli administrativní chybě.

„Myšlenkami jsme s rodinou a přáteli paní Worrallové. Omlouváme se rodině paní Worrallové za chybu, které vedla k zastavení výplaty důchodu a zavazujeme se, že se z toho poučíme,” uvedl mluvčí ministerstva.

Worrall řekl, že jeho matka nikdy nikomu o svých finančních problémech neřekla a že pro ni bylo typické, že nechtěla zatěžovat ostatní: „Moje matka byla hrdá žena, která prostě zůstala bez peněz. Ministerstvo selhalo v plnění svého úkolu starat se. Je ostuda, že se to může stát v moderní společností a znepokojuje mě, že by se to mohlo stát i někomu dalšímu.“

Labouristický poslanec David Hanson chce dosáhnout toho, aby ministerstvo na žádost rodiny revokovalo své rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám