Hlavní obsah

Britka dostane od policie půl miliónu liber za dítě se špiónem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie odškodní ženu, která před 26 lety otěhotněla s jedním z jejích agentů, který měl za úkol infiltrovat kruhy ekologických aktivistů. Muž dva roky po narození syna z jejího života zmizel a vrátil se ke své rodině. O jeho totožnosti se žena dozvěděla teprve přede dvěma lety z novin a zhroutila se.

Článek

Policie jí vyplatí 425 tisíc liber (bezmála 15 miliónů korun) jako mimosoudní vyrovnání, uvedla deník The Guardian.

"Vystupoval jako Bob Robinson, dlouhovlasý levicový radikál. Ve skutečnosti ale byl členem tajné policejní jednotky a byl vyslán na pětiletou misi s cílem infiltrovat se do skupin na ochranu životního prostředí a práv zvířat," sdělila listu žena označovaná pouze jménem Jacqui.

Dva roky po narození syna zmizel

Špión patřící k jednotce, která fungovala v letech 1968 až 2008, udržoval kontakt se svojí rodinou i v době, když žil s Jacqui a ona mu porodila syna. Pak se ke své manželce a dětem vrátil. Nyní působí na akademické půdě.

V roce 2012 odhalili jeho úlohu členové londýnské odbočky Greenpeace, kteří uvedli, že se do jejich skupiny infiltroval v 80. letech, v době, kdy Greenpeace vedla kampaň v řadě jaderných a ekologických otázek. Policie později připustila, že patřil mezi její agenty v utajení, a omluvila se. Mluvčí Scotland Yardu ovšem popřel, že by policie kdy „nabádala své důstojníky, aby v zájmu policejní práce využívali sexuální vztahy“.

Jacqui je jednou z několika žen, které na policii podaly žalobu kvůli tomu, že je oklamali agenti v utajení. Odškodné pro Jacqui je vůbec první, které Scotland Yard vyplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám