Hlavní obsah

Británie vypálila 62 dělových salv, zvony budou vyzvánět dlouhé tři hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Británie slaví přírůstek do královské rodiny, jehož jméno má být brzy oznámeno. V úterý po poledni začaly oficiální ceremoniály. Nejprve na nádvoří Buckinghamského paláce královská stráž spustila skladbu Blahopřání. U londýnského Toweru poté vypálili 62 slavnostních dělových salv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dělové salvy na počest královského potomkaVideo: Reuters

 
Článek

Nového člena královské rodiny uvítalo ve 14:00 místního času celkem 62 dělových výstřelů vypálených z londýnského Toweru z řeky Temže a dalších 41 výstřelů ze zahrady Green Park u Buckinghamského paláce. Ve stejnou dobu začaly bít i zvony ve Westminsterském opatství, které mají podle BBC znít Londýnem celé tři hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královská stráž před Buckinghamským palácem zahrála skladbu Blahopřání Video: Reuters

Výstřely v Green Parku byly vypáleny z šesti děl pocházejících z druhé světové války, která byla na místo dovezena 71 koňmi. Specifický počet výstřelů objasnil Mark Edwards z královského jezdectva: obvykle se na počest královské rodiny střílí 21 ran; dalších 20 se přidalo, protože Green Park je královským parkem. V Toweru bylo vypáleno 62 ran, což znamená základních 21, dalších 20, protože Tower je královský palác a pevnost, a dalších 21 za město Londýn.

„Svět teď očekává, jaká (princ William a vévodkyně Kate) vybrali jména,“ hlásají britská média. Připomínají, že bookmakeři i oslovovaní lidé tipují jména George či James a Alexander.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Niagarské vodopády se na počest narození královského potomka rozzářily do modraVideo: Reuters

Podle televize SkyNews neopustí vévodkyně s dítětem nemocnici Panny Marie v centru Londýna dřív než v sedm hodin odpoledne. Kensingtonský palác mezitím vydal prohlášení, že se Kate, Williamovi i jejich synovi daří dobře.

Foto: ČTK/AP

Je to kluk, hlásí palcový titulek na přední straně novin Daily Telegraph

Jméno Jeho královské Výsosti prince z Cambridge bude podle okolí rodiny oznámeno brzy. Když se ale narodil princ William, trvalo týden, než jeho rodiče, princ Charles a princezna Diana, jeho jméno ohlásili do světa.

Foto: ČTK/AP

Chlapec, hlásá nápis na palubě lodi HMS Lancaster

Po noci oslav lidí v ulicích začaly v úterý i oficiální ceremoniály. Po slavnostním nástupu královské stráže má následovat 62 dělových salv z londýnského Toweru a později dalších 41 salv v Green Parku, který v centru přiléhá k Buckinghamskému paláci. Královská mincovna mezitím oznámila vydání zvláštní série stříbrných pencí.

Foto: ČTK/AP

Titulní strany britských novin. Deník The Sun (Slunce) se na den přejmenoval The Son (Syn).

Narození syna oslavilo kromě jiných i britské námořnictvo. Na hlavních stěžních všech královniných lodí vyvěsili námořníci svoji standartu. Posádka lodi HMS Lancaster na palubě improvizovaně vytvořila nápis Chlapec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám