Hlavní obsah

Británie vybuduje za více než miliardu nové protichemické středisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii vznikne nové středisko protichemické obrany, do kterého vláda investuje 48 miliónů liber (1,4 miliardy korun), oznámil ve čtvrtek ministr obrany Gavin Williamson. Středisko vznikne ve vojenském výzkumném zařízení v Porton Down, které se nachází necelých deset kilometrů severovýchodně od města Salisbury. Tam nedávno někdo otrávil ruského exšpióna Sergeje Skripala.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Ministr obrany Gavin Williamson

Článek

„Investujeme 48 miliónů liber do nového střediska obrany proti chemickým zbraním, abychom zachovali své vedení na poli chemické analýzy a obrany,” uvedl ministr Williamson. Kromě vybudování nového protichemického střediska Williamson rovněž avizoval, že tisíce britských vojáků dostanou možnost očkovat se proti sněti slezinné (antraxu). Vakcinace bude dobrovolná.

„Pokud bychom pochybovali o ohrožení našich obyvatel Ruskem, stačí se podívat na šokující příklad bezohledného útoku v Salisbury,“ dodal ministr. Narážel na případ otravy bývalého ruského špióna Sergeje Skripala a jeho dcery Julije nervově paralytickou látkou Novičok.

Látka byla vyvinuta v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu a vědci z laboratoří v Porton Down ji po útoku identifikovali na těle Skripala. On i jeho dcera jsou v kritickém stavu v nemocnici.

Londýn viní z útoku Rusko a udělal proto sérii opatření včetně vypovězení 23 ruských diplomatů ze země. Francouzský prezident Emmanuel Macron chce opatření vůči Rusku oznámit během několika dní. Rusko zodpovědnost za útok odmítá a chystá protiopatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám