Hlavní obsah

Británie varuje před terorismem, v Sýrii bojují stovky radikálních muslimů z Evropy

Londýn

V Británii rostou obavy z britských radikálních muslimů bojujících v Sýrii, uvedl list Daily Telegraph. Po návratu by mohli podnikat atentáty ve Spojeném království i v jiných evropských zemích.

Foto: Sana, Reuters

Jeden z atentátů v Sýrii

Článek

Ministerstvo vnitra sdělilo britským poslancům, že v Sýrii bojuje až sto radikálních muslimů narozených v Británii. Stovky dalších jich pocházejí z jiných evropských zemí.

Ministerstvo upozornilo, že mnozí evropští bojovníci jsou ve skupinách napojených na Al-Káidu. Britové bojují i v nejradikálnější skupině Džabhát an-Nusra. Mezi bojovníky jsou nejen potomci Arabů, ale i mladí lidé z Asie, kteří konvertovali k islámu nebo Severoafričané.

Někteří mají zkušenosti z předchozích konfliktů, ale pro mnohé je válka v Sýrii jejich první. Podle ministerstva panuje strach, že v Sýrii získali výcvik a po konci konfliktu by se mohli dopouštět teroristických činů v Británii i dalších evropských zemích.

Situaci může zhoršit odchod z Afghánistánu

Podle ředitele kanceláře pro bezpečnost a boj s terorismem Charlese Farra asi 70 až 100 lidí odjelo z Británie bojovat do Sýrie. Uvedl též, že syrské skupiny podnikly na 600 atentátů včetně 60 sebevražedných, takže s nimi mají zkušenosti. Dodal, že bedlivě sledují činnost fronty An-Nusra, která je jednou z klíčových sil Svobodné syrské armády.

Farr také upozornil, že nejde jen o Sýrii, ale že roste nebezpečí v Severní Africe a upozornil, že by se se situace mohla ještě zhoršit v příštím roce, až se stáhnou mezinárodní síly z Afghánistánu. Upozornil, že různé druhy hrozeb v tak rozsáhlé oblasti mohou vyžadovat větší zdroje pro jejich zachycení a odvrácení.

Reklama

Výběr článků

Načítám