Hlavní obsah

Británie stále nezahájila avizovaný velký program přestěhování Afghánců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Když Tálibán v půlce srpna ovládl Kábul, britská ministryně vnitra Priti Patelová s pompou představila Schéma přestěhování afghánských občanů (ACRS). Program však dosud nebyl ani zahájen. Podle zdrojů z Whitehallu na něj chybí peníze, uvedl v neděli list The Guardian.

Foto: Stringer, Reuters

Členové Tálibánu během vojenské přehlídky v Kábulu

Článek

Bývalý ředitel kanceláře pro Afghánistán na ministerstvu zahraničí Adam Thompson na základě svých zkušeností řekl, že je jasné, že ACRS byla jen cynická show politického oportunismu odsouzená k nezdaru.

„Vypadá to jako politicky výhodné prohlášení. Jak se však média zaměřila jinam, vláda ztratila politickou vůli, zaměření (na Afghánistán) a padla implementace,“ uvedl Thompson.

„Je to ozkoušená a osvědčená technika, vyhlásíte něco, co vypadá dobře, a pak nějak okolnosti zabrání tomu, abyste splnil cíle,“ dodal.

Stovka britských spolupracovníků v Afghánistánu se musí skrývat, neevakuovali je

Svět

Plán byl zveřejněn 18 srpna, od té doby uplynulo přes sto dní a nic se nerealizovalo. Webové stránky nebyly aktualizovány od 13. září a stále na nich stojí, že program ještě nebyl spuštěn.

Navzdory tomu vláda minulý týden vydala prohlášení, že byla plánu plně oddána a ACRS byl jeden z nejšlechetnějších plánů v naší historii.

Aniž by zveřejnila rozvrh, slíbila, že brzo bude více detailů ohledně ACRS, který má pomáhat ženám, dětem a náboženským minoritám ohroženým odvetou Tálibánu.

Vázne i další program relokace

V pátek při interpelacích zazněno v parlamentu, že pro jiný program ARAP, jenž má umožnit přestěhování lidí, kteří pracovali pro Británii, bylo vyčleněno jen 84 úředníků.

Podáno přitom bylo už 90 tisíc žádostí o přestěhování a vyřízeno nebo v řešení jich je něco přes tisíc. Každý den přitom přibývají další. Kolik lidí bylo vyčleněno pro ACRS, ministerstvo vnitra nesdělilo.

Podle Thompsona neexistuje ani způsob koordinace ministerstev vnitra, obrany a ministerstva pro zahraničí, commonwealth a rozvoj.

Evropská unie přijme 40 tisíc Afghánců

Evropa

Mluvčí organizace Adam Smith International (ASI), která organizovala vládní pomoc pro Afghánistán v letech 2002 až 2018, uvedl, že selhání v programu ARAP smrtelně ohrozilo stovky lidí.

„A ACRS nebylo ještě ani spuštěno. Kvůli tomu zůstaly stovky našich lidí pracujících na britských projektech v zoufalé situaci v Kábulu, bez naděje a jakékoli informace,” řekl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám