Hlavní obsah

Británie plánuje zůstat v celní unii s EU i po roce 2021

– Londýn • Aktualizováno

Británie sdělí Bruselu, že je odhodlána setrvat v celním svazku s Evropskou unií i po roce 2021. Napsal to ve středu londýnský list The Daily Telegraph. Británie má EU opustit příští rok v březnu, ale její obchodní styky s Evropou se nemají podle dosavadní dohody měnit do konce roku 2020.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Podle londýnského listu se ministři na úterní schůzi vlády dohodli, že Británie by se měla pokusit o setrvání v celní unii, pokud technologie potřebná pro kontrolu hranic Severního Irska s Irskou republikou nebude do roku 2021 připravena. Podle informovaných vládních úředníků by se tak mohlo stát až v roce 2023.

Severní Irsko, které je stejně jako Anglie, Skotsko a Wales součástí Spojeného království, bude po brexitu jediným regionem, který bude mít přímou hranici s EU. Otázka režimu, jaký na ní bude panovat, je jedním z hlavních sporných bodů při jednání o odchodu Británie z EU.

Britská premiérka Theresa Mayová chce mít o dalším postupu jasno do červnového summitu EU a smlouvu s Bruselem o nových vztazích chce uzavřít do letošního října, tedy necelý půlrok před odchodem Británie z EU, napsala agentura Reuters.

Kancelář premiérky zprávu popírá

Informaci The Daily Telegraph popřel nejmenovaný zdroj z úřadu britské premiérky. Podle něj se o celních záležitostech dál jedná a dosavadní návrh EU je pro Británii údajně nepřijatelný: „Premiérka a vláda mají absolutně jasno o tom, že jakmile v prosinci 2020 skončí přechodné období, budeme schopni nejen vyjednávat a podepisovat obchodní dohody se zbytkem světa, ale také je zavádět," dodal zdroj.

Premiérka Mayová na unijním summitu v Sofii informaci Daily Telegraphu rázně popřela a ujistila, že Británie neupouští od plánu vystoupit z celní unie EU, neuvedla však termín: „Ne. Spojené království opustí celní unii, neboť opouštíme Evropskou unii. Samozřejmě že budeme s Evropskou unií jednat o budoucích úpravách cel.

Britská ministerská předsedkyně plánuje odchod z celní unie s EU, aby mohla uzavírat vlastní obchodní dohody se zahraničím. Plánovala uzavřít s EU celní partnerství, což se ale nelíbí zastáncům tvrdého brexitu, podle kterých by nová dohoda bránila Británii uzavírat smysluplné mezinárodní obchodní smlouvy. [celá zpráva]

Naopak členové Sněmovny lordů schválili dodatek k zákonu o brexitu, který umožňuje setrvání v celní unii i po odchodu z Evropské unie. Dokument po ministrech požaduje, aby do konce října podali zprávu o tom, jaké úsilí vyvinuli pro setrvání země v celní unii s EU. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám