Hlavní obsah

Británie otevřela vyšetřování smrti Litviněnka, věděl o napojení Putina na podsvětí

– Londýn

Případ smrti bývalého sovětského agenta Alexandra Litviněnka se v úterý opět otevřel. Veřejné vyšetřování povede sir Robert Owen, podle něhož je jasné, že byl v roce 2006 v Londýně otráven poloniem. Podle listu Daily Telegraph Litviněnko věděl o napojení ruského prezidenta Vladimira Putina na bosse ukrajinské mafie, který zásoboval zbraněmi Al-Káidu.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Alexandra Litviněnka

Článek

Podle BBC se ukázalo, že vraždě Litviněnka předcházely dva neúspěšné pokusy 43letého agenta otrávit. Plyne to prý z radioaktivních stop, které zanechalo polonium použité k jeho likvidaci.

Advokát Tam, který je právním poradcem vyšetřovatelů, vypověděl, že soudu budou předloženy důkazy, že Litviněnko "byl otráven poloniem nikoli jednou, ale dvakrát". V obou případech prý látka přinejmenším částečně účinkovala. Litviněnko si na nevolnost stěžoval již pár týdnů před hospitalizací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudu prý bude předloženo i svědectví osoby, podle níž jeden z dvojice údajných vrahů Dmitrij Kovtun hledal v Londýně kuchaře, který bude schopen vložit do Litviněnkova pokrmu "velmi drahý jed".

Vyšetřování je podle Owena důležité už vzhledem k tomu, že bývalý agent sovětské tajné služby byl otráven poloniem, které by „mohlo zabít velké množství lidí nebo vyvolat paniku a hysterii“.

Vdova Marina rozhodnutí otevřít případ přivítala, protože „umožní pochopit, kdo zabil mého manžela“.

Vdova viní Rusko, věděl moc o Putinovi

Marina obviňuje z manželovy smrti Rusko, Moskva to však popírá, i když britské úřady našly dva podezřelé – Andreje Lugového a Dmitrije Kovtuna. Rusko je však odmítlo vydat do Británie. Robert Owen uvedl, že už byli vyzváni, aby poskytli důkazy při výslechu na dálku pomocí videa.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Vdova Marina Litvinenková

Vyšetřovatelé podle listu Daily Telegraph obdrželi záznamy elektronické komunikace mezi hlavními podezřelými z vraždy od americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Záznamy sice nelze použít u soudu, podle novinářů ale dokazují, že Litviněnkova smrt byla ”státem nařízenou vraždou” ze strany Moskvy.

BBC také uvedla, že Litviněnko pracoval po emigraci pro britskou tajnou službu MI6, která působí v zahraničí.

I Litviněnková sdělila v rozhovoru pro Český rozhlas, že působil jako poradce MI6. Podle ní měl pomáhat boji proti ruské mafii: „Vyšetřoval případy týkající se organizovaného zločinu v Evropě, protože některá jména znal Saša velmi dobře ještě z Ruska. Věděl, jak jsou tihle lidé propojení. Pracoval jako konzultant pro MI6.“

Z jeho smrti neviní přímo Vladimira Putina, podle ní ho ale nechal sledovat: „Saša věděl spoustu věcí u Putinově minulosti, o jeho působení ve funkci starosty Sankt Petěrburgu, o jeho obchodních aktivitách, které byly spojené s organizovaným zločinem. Když se Putin stal ředitelem FSB, Boris Berezovskij Sašu požádal, aby se s Putinem sešel. Oba věřili, že třeba nastává nějaká obroda FSB. Saša si na schůzku přinesl nějaké kompromitující materiály o propojení FSB, světa zločinu a vlády. Setkání netrvalo dlouho a Saša z něj nebyl ani trochu nadšený. Jediné, co ta schůzka přinesla, bylo, že naše rozbitá telefonní linka začala zase fungovat.“

Putinovy kontakty s podsvětím

O napojení Putina na ruskou mafii mluvil na nahrávce pořízené rok před jeho smrtí, když telefonoval s vysokými ukrajinskými představiteli. Putin měl být od roku 1994 spojen s bossem ukrajinského podsvětí Semjonem Mogilevičem, který je na seznamu deseti nejhledanějších zločinců FBI. Mogilevič prodával zbraně Al-Káidě. Napsal o tom list Daily Telegraph.

Deník spekuluje, že Litviněnko mohl být zlikvidován právě kvůli tomu, co věděl o Putinově minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám