Hlavní obsah

Británie odsoudila na doživotí muže za plány masových útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Trest doživotí dostal v úterý v Londýně britský muslim Dhiren Barot, který se přiznal k přípravě atentátů, při nichž měly být v USA a Británii za pomoci zbraní hromadného ničení zabity tisíce lidí. Barot byl ve spojení se sítí al-Kajdá.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Barot, který konvertoval od hinduismu k islámu, byl usvědčen, že se chystal vyhodit do povětří burzu a budovu společnosti Citigroup v New Yorku, sídla Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu a budovu pojišťovny v Newarku.

Podle obžaloby plánoval také atentáty v Londýně, přičemž nejméně jeden měl být proveden náloží s radioaktivním materiálem a další za pomoci aut naplněných bombami s plynem, které by vybuchly, nebo unesenými cisternovými auty, která převážejí benzín. Chtěl také odpálit nálož v tunelu metra pod Temží, takže by se utopily stovky cestujících.

"Pane Barote, jste odhodlaný a přesvědčený terorista, vysoce inteligentní a mimořádně nebezpečný muž. Vaším cílem nebylo jen způsobit škody a vyvolat paniku a strach. Vaším cíle, bylo zabíjet, ale šel jste ještě dál. Toto spiknutí mělo za cíl zasáhnout srdce demokracie a bezpečnost státu," uvedl soud v odůvodnění rozsudku. Žalobce Edmund Lawson dodal, že útoky "měly zasáhnout tisíce lidí a milióny dalších nepřímo". Podle něj byl plán nalezený v Barotově počítači v závěrečné fázi. Naopak obhájce tvrdil, že v případě útoku bombami s plynem v autech zaparkovaných v podzemních garážích šlo jen o hrubý nástin.

Termín útoku není jasný

Ani žaloba však nedokázala říci, zda se útok měl odehrát během týdnů, nebo za dlouhé měsíce. Podle Lawsona by se však bez zásahupolicie pokusil terorista své plány realizovat. Policie ovšem nenašla žádné důkazy, že by Barot měl k dispozici výbušniny, jimiž by útoky spáchal.

Verdikt vylučuje propuštění odsouzeného v příštích nejméně 40 letech.

Na přípravu útoků se přišlo poté, co pákistánská policie našla v roce 2004 notebook s údaji o těchto vražedných plánech a zatkla jednoho  prominentního člena mezinárodní teroristické sítě al-Kajdá. Devětatřicetistránkový text popisující útoky, byl dílem Barota. Barot plánoval útoky ještě před atentáty z 11. září 2001, ale později se k nim vrátil a rozpracovával je. Podle protiteroristického oddělení Scotland Yardu je Barot "zkušený terorista", který absolvoval výcvik v táboře v polovině 90. let.

Reklama

Související témata:

Související články

V Británii zadrželi devátého teroristu

Britská policie ve čtvrtek zatkla u londýnského letiště Gatwick v rámci rozsáhlé protiteroristické operace, která začala v úterý, již devátou osobu -...

Výběr článků

Načítám