Hlavní obsah

Británie nestihla odejít z EU, zúčastní se voleb do europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Velká Británie se zúčastní voleb do Evropského parlamentu 23. května. Televizi Sky News to v úterý potvrdil šéf britského úřadu vlády David Lidington. Důvodem je, že se do termínu voleb nepodaří schválit dohodu o brexitu.

Foto: Profimedia.cz

David Lidington

Článek

Lidington před dalšími nadstranickými jednáními vládních konzervativců s opozičními labouristy přiznal, že „kvůli tomu, jak málo času zbývá, není možné bohužel ukončit tento proces (odchodu z EU) před datem stanoveným pro volby do Evropského parlamentu“.

„Velmi jsme doufali, že by se nám podařilo dosáhnout našeho odchodu a mít uzavřenu smlouvu, tak aby se tyto volby nemusely konat. Dokud však nenabude náš odchod právní platnosti, musejí se ze zákona konat, takže se se uskuteční,“ dodal šéf úřadu vlády. Zástupce premiérky Theresy Mayové však dodal, že kabinet by si přál, aby se nově zvolení britští europoslanci nakonec funkcí neujali.

Pro zastánce brexitu a vládnoucí konzervativce je to další prohra plynoucí z neschopnosti vlády prosadit dohodu o brexitu v parlamentu, což vedlo k jeho odkladu. Lidington se ale prohru snažil zmírnit slibem: „Zdvojnásobíme naše úsilí a rozhovory s poslanci všech stran, abychom zabezpečili, že zpoždění bude co nejkratší.“

Reklama

Výběr článků

Načítám