Hlavní obsah

Británie nebude nutit firmy hlásit počet zahraničních zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda nebude nutit firmy v zemi, aby úřadům předávaly počty či seznamy zahraničních pracovníků. V neděli to řekl BBC ministr obrany Michael Fallon v reakci na tvrdou kritiku návrhu, s nímž přišla ministryně vnitra Amber Ruddová.

Foto: Toby Melville, Reuters

S návrhem přišla ministryně vnitra Amber Ruddová

Článek

„Chci jednoznačně potvrdit, že se to nestane, že nebudeme žádat firmy, aby uváděly výčet svých zahraničních pracovníků nebo aby je jmenovaly či identifikovaly,” řekl Fallon. Podobně se podle agentury Reuters vyjádřila i ministryně školství Justine Greeningová.

Ruddová před několika dny vyzvala britské firmy, aby se více poohlížely po britských zaměstnancích a nesahaly po zahraniční pracovní síle. Podle ní je návrh, aby firmy hlásily podíl zahraničních pracovníků z celkového počtu zaměstnanců, jedním z mnoha, který vláda zvažuje k podpoře zaměstnanosti Britů.

Kabinet premiérky Theresy Mayové se cítí být zavázán výsledky červnového referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod země z EU, přičemž jedním z hlavních motivů bylo omezení imigrace a snížení počtu zahraničních pracovníků v zemi. Ruddová si však za svůj návrh vysloužila nařknutí z xenofobie a nálepkování společností.

„Myslím, že spoustu firem by rozladilo, kdyby měly pocit, že zaměstnávat lidi ze světa je považováno za něco ostudného,” řekl Reuters Adam Marshall z britské obchodní komory.

Podle mínění některých expertů by podobné praktiky nevratně poškodily pověst Británie jako otevřené a svobodomyslné ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám