Hlavní obsah

Británie kvůli popelu uzavřela některá letiště

– Londýn • Aktualizováno

Velká Británie kvůli mraku sopečného prachu opět uzavřela letový prostor nad severní částí země. Stalo se tak ve dvě hodiny odpoledne středoevropského času. Uzavírka potrvá nejméně do osmi hodin večer.

Článek

Londýnský úřad NATS podle Reuters oznámil, že provoz byl přerušen na letištích ve městech Manchester, Liverpool, Dublin, Doncaster, Carlisle, Humberside a East Midlands a dále na všech letištích v Severním Irsku. Omezení se dotknou i některých dalších letišť ve Skotsku a na ostrově Man. Už v neděli ráno přerušilo provoz i severoirské letiště v Belfastu.

Minimálně do pondělních 13:00 SELČ budou uzavřena i irská letiště Donegal, Sligo a letiště Knock kousek od Charlestownu. V provozu oproti tomu zatím zůstávají letiště v Londýně. Transatlantické lety přes irský vzdušný prostor zůstanou nedotčeny.

Společnost Lufthansa provádí nad Evropou testovací lety. Spolu s Institutem Maxe Plancka vyslala na let z Frankfurtu nad Mohanem speciálně vybavený Airbus A340-600. Sopečný prach se nyní pohybuje ve výšce šesti až devíti kilometrů a od Islandu se stáčí na jihozápad.

"V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by měly erupce ustat," citovala DPA sdělení meteorologického institutu v Reykjavíku.

Zrušené lety hlásí i Praha

Pražské ruzyňské letiště má podle mluvčí Michaely Lagronové nahlášeny zatím tři zrušené lety. V 17:50 nepoletí linka do Leedsu společnosti Channel Express, byla zrušena večerní linka ČSA do Manchesteru s pravidelným odletem ve 20:10 a do stejné destinace neodletí ve 23:30 ani stroj společnosti BMI Baby.

Z Manchesteru zároveň večer nepřiletí dva stroje Channel Expressu a BMI Baby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám