Hlavní obsah

Británie jako první země světa povolila plození dětí s DNA tří rodičů

Londýn
Aktualizováno

Etická komise Spojeného království povolila plození dětí s genetickou informací tří rodičů. Kombinací DNA dvou žen a jednoho muže, kterou využívá ve čtvrtek povolená metoda, se podaří předcházet přenosu genetických nemocí. Británie se tak stane první zemí na světě, kde je něco takového povoleno. Podle kritiků se jedná o neetickou hru na boha, podle zastánců nové metody jde o zlomový úspěch.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to historicky důležité rozhodnutí. Jedná se o uvážený krok a čeká nás ještě dlouhá cesta. Jsem si ale jista, že budou pacienti tím, jak jsme dnes rozhodli, potěšeni,“ řekla BBC předsedkyně úřadu pro početí a embryologii Sally Cheshirová. První dítě tří rodičů by se tak v Británii mohlo narodit už koncem příštího roku.

Metoda spočívá v tom, že se budoucí matce, přenášející defekt genetické informace, odebere vajíčko, vyjme se z něj jádro, které se pak vloží do vajíčka dárkyně, jež bylo před tím zbaveno původního jádra, ale zůstala v něm zdravé mitochondriální DNA. Takto upravené vajíčko se pak vrací zpět do dělohy nastávající matky.

Veškeré budoucí vlastnosti jsou obsaženy v jádru DNA, mitochondriální DNA vzhled, povahu ani jiné vlastnosti neovlivňuje, a tak je podle některých vědců pojem „dítě tří rodičů“ zavádějící. Kritici ale namítají, že současná věda fungování DNA rozumí jen z malé části a podobné hry na bohy mohou mít katastrofální následky.

V Mexiku už se „dítě ze tří“ narodilo

Američtí vědci z reprodukčního centra New Hope už si novou metodu vyzkoušeli. V Mexiku, kde to zákon nezavrhuje, ale ani nepovoluje. Zákrok byl proveden na jordánské matce, která je přenašečem dědičného genetického onemocnění zvaného nekrotizující encefalomyopatie. Ta vede k degeneraci nervového systému a smrti v útlém věku dítěte. [celá zpráva]

Díky genetickému zásahu se podařilo přenosu na dítě zabránit. A to je podle vedoucího lékařského týmu Johna Zhanga z kliniky reprodukční medicíny New Hope hlavní. „Zachraňovat životy je etické,“ řekl stručně deníku The Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám