Hlavní obsah

Brexitový chaos v Británii pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kabinet britské premiérky Theresy Mayové bude podle BBC v úterý jednat o tom, jestli by se měl připravit plán odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody. Problém je, že žádný z plánů, které jsou nyní na stole, nemá v parlamentu dostatečnou podporu. Mayová v pondělí řekla, že hlasování o dohodě o brexitu se v dolní komoře britského parlamentu neuskuteční dříve než v třetím lednovém týdnu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Vyjednanou dohodu Británie s Evropskou unií většina poslanců odmítá, mnohým se však nelíbí ani odchod bez dohody, který by mohl způsobit velké hospodářské problémy.

Vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn položil na stůl návrh hlasovat o nedůvěře premiérce, protože zavedla Spojené království do národní krize. Kancelář premiérky to odmítla jako „pošetilé politické hry“.

Corbyn posun termínu hlasování odsoudil, protože se tím jen ztratí měsíc (původně se mělo hlasovat 11. prosince), když nezaznělo „jediné slovo o přejednání dohody a žádná ujištění“.

„Dohoda je nezměněná a nezmění se,“ dodal Corbyn, podle něhož proto není žádný důvod hlasování odkládat.

I další opoziční strany - Skotská národní, Zelení, Liberální demokraté a velšská Plaid Cymru - vyzvaly Corbyna, aby vyvolal hlasování o nedůvěře. Otázkou je, zda by podobný pokus slavil úspěch, konzervativci sice mají menšinu, ale severoirští unionisté z DUP, kteří vládu Mayové podporují, se vyslovili proti.

Mayová také dál čelí tlaku uspořádání druhého referenda, které odmítá. Naposled ji k němu vyzvalo v dopisu 53 významných podnikatelů včetně bývalého ředitele Marks & Spencer lorda Mynerse, bývalého ředitele telekomunikační firmy BT sira Mika Rakea či několika šéfů londýnské burzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám