Hlavní obsah

Brexit se přiblížil, konzervativci smetli labouristy

– Londýn • Aktualizováno

Podle průběžných výsledků čtvrtečních britských voleb jasně zvítězili konzervativci vedení Borisem Johnsonem, kteří získali podle dosavadních výsledků 362 křesel a v 650členném parlamentu budou mít většinu. Budou tam moci prosadit dohodu o odchodu Británie z EU. Naopak labouristé propadali, získali jen 203 křesel.

Článek

Zbývá vyhlásit ještě poslední tři mandáty. Pokud se vyplní  prognózy, podle nichž získají konzervativci 365 křesel, dosáhnou konzervativci většího vítězství než Margaret Thatcherová v roce 1979 a Tony Blair v roce 2005.

ON LINE: Konzervativci drtivě zvítězili, Johnson oznámil datum brexitu

Evropa

Vítězství toryů je jasné, i když se dále počítají hlasy, Boris Johnson tak bude moci prosadit dohodu o brexitu, která se vyjednala za jeho vlády, což řekl hned poté, co obhájil svůj poslanecký mandát: „Tato konzervativní vláda získala silný nový mandát k uskutečnění brexitu a nejen pro brexit, ale ke sjednocení této země a k jejímu posunutí vpřed.” Zmínil, že pak míní se zaměřit na další priority země a zopakoval sliby z volebního programu: „Zaměstnáme dalších 50 000 zdravotních sester a postavíme 40 nových nemocnic.”

Šéfové států a vláda EU, kteří jednájí v Bruselu na summitu, jsou s výsledky podle stanice BBC spokojení, protože by mohly ukončit nejistotu ohledně brexitu. Doufají, že Johnson bude ignorovat tlak tvrdých odpůrců EU a udrží s unií těsné vztahy.

Podle stanice BBC by mohli poslanci schválit dohodu o brexitu v sobotu 21. prosince a mezi Vánocemi a Novým rokem by ji mohla schválit i Sněmovna lordů.

Foto: Stringer, Reuters

Hned po uzavření volebních místností britská média zveřejnila první odhad výsledků voleb

Sázka labouristů na tradiční tématiku financování zdravotnictví a zestátnění některých podniků, Jeremy Corbynovi nevyšla. Labouristický stínový ministr pro mezinárodní obchod Barry Gardiner uvedl, že čísla z odhadů jsou „devastující ranou”. Připustil, že se bude jednat o osudu předsedy strany, ale až v dalších dnech.

Další labouristický stínový ministr, tentokrát financí, John McDonell, řekl, že pokud je odhad přesný, tak je výsledek „extrémním rozčarováním“. O odchodu Corbyna nechtěl spekulovat, ale řekl, že až budou definitivní čísla, tak se přijmou „adekvátní rozhodnutí“.

Corbyn by měl odejít

Předseda labouristů Jeremy Corbyn by měl odstoupit, řekl kandidát Strany práce v Stoke-on-Trentu Gareth Snell, který zřejmě nezíská poslanecké křeslo. Stěžoval si i na přístup labouristů k brexitu: „Naneštěstí se hlasy sirén ve stínovém kabinet rozhodly, že zastavení brexitu je důležitější než respektování hlasů voličů upřednostňujících brexit.”

Bývalá labouristická poslankyně Kate Hoeyová, která podporovala brexit, uvedla, že pokud se odhady volebních výsledků potvrdí, „labouristé ztratili kontakt s voliči z dělnické třídy v těch oblastech země, které hlasovaly pro odchod“ Británie z EU. Uvedla, že labouristy připravila o voliče Strana pro brexit.

Tvrdě Corbyna kritizoval i bývalý labouristický ministr vnitra Alan Johnson. Podle něj je na vině Corbyn a corbynisté: „Věděli jsme, že je neschopný vést, věděli jsme, že byl více než nepoužitelný ve všech ohledech, které jsou potřeba k vedení politické strany.”

První odhad výsledků britských parlamentních voleb
stranapočet křeselzměna proti roku 2017
Konzervativci36851
Labouristé191- 71
SNP5520
Liberální demokraté131
Plaid Cymru3- 1
Zelení10
Strana pro brexit00
Zdroj:  BBC/SkyNews

Reklama

Výběr článků

Načítám