Hlavní obsah

Brexit je pro Brity překvapením a šokem, země je rozdělená

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Šok mezi zastánci setrvání v EU a příjemné překvapení u podporovatelů odchodu vyvolal výsledek britského referenda. Hlasování kromě jiného ukázalo na to, že země a její společnost jsou rozdělené.

Foto: Anthony Devlin, ČTK/AP

Zastánci odchodu Velké Británie z EU slaví v londýnských ulicích.

Článek
Od reportéra Novinek z Londýna

„Do pr..le!“ a „Co jste to udělali?“ zní velmi často první reakce těch, kdo hlasovali pro setrvání v Unii. „Ne proto, že bych byla z EU nadšená, to teda opravdu nejsem, ale prostě proto, že ty řeči lidí, co jsou pro brexit, jsou samé lži. Pro mě to byla volba mezi dvěma zly,“ řekla ještě ve čtvrtek Novinkám 35letá Londýňanka Elisa.

Podle Elisy přijde na řadu nejistota a recese a odvede se pozornost od hlubších problémů země. Elisa například vůbec nevěří, že milióny, jimiž Británie přispívá do společného unijního rozpočtu, teď zůstanou britské vládě v kapse a ona je věnuje na zlepšení zdravotnictví. „Pořád budeme chtít být součástí společného trhu v EU, takže za ten přístup budeme platit stejně jako Norsko a žádné peníze se neušetří,“ říká Elisa.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek referenda o odchodu Velké Británie z EU

Většina to tak ale evidentně nevnímá. „Za tohle jsem vedl 25 let kampaň. Skoro jsem se nepokoušel snít o tom, že by to mohlo přijít,“ nechal se slyšet Nigel Farage, který vlastně referendum vypsané premiérem Davidem Cameronem nepřímo inicioval.

Foto: Rob Stothard, ČTK/AP

Zastánci setrvání v Evropské unie byli výsledky referenda šokovaní.

„A je to tady!“ zní nejčastěji oslavné komentáře na sociálních sítích. Mluvčí kampaně Vote Leave k tomu ironicky připsal, že teď se v televizi rozběhnou všechny ty prázdné řeči o katastrofě, ale ve skutečnosti by měl národ slavit.

Rozdělená země

Výsledek hlasování ale ukázal na to, že i Británii sužují stejné potíže jako většinu dnešních demokracií – země a společnost jsou rozdělené. Pro vystoupení z EU většinou hlasovali starší lidé, zatímco mladí chtěli zůstat. Skotsko se jasně postavilo za členství v EU a s ním Severní Irsko, zatímco v Anglii převážili příznivci brexitu. Dělicí čáry však neběží jen napříč věkovými skupinami a oblastmi, ale také mezi náboženskými skupinami. Jasně se to ukázalo v Severním Irsku, kde katolíci volili setrvání v EU, zatímco protestanti odchod.

Tato volba stejně jako volba ve Skotsku jasně potvrzují, že by se v důsledku vystoupení z EU mohly oživit separatistické tendence.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hlasování zemí Spojeného království pro setrvání v EU

Výsledek referenda je politickým zemětřesením, při němž si Britové budou muset v prvé řadě rozmyslet, jak chtějí vypořádat svůj vztah k Evropské unii a kdo za ně bude o nastavení takového vztahu vyjednávat.

Z Konzervativní strany zaznívaly do čtvrtečního večera hlasy, že by měl prozatím premiér Cameron ve funkci setrvat. Otevřený dopis s takovou výzvou podepsalo 84 toryů včetně předáků kampaně za odchod Borise Johnsona a Michaela Govea. Političtí komentátoři se nicméně shodují v tom, že Cameronova pozice je po prohraném referendu neudržitelná a Británii pravděpodobně čekají předčasné parlamentní volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám