Hlavní obsah

Brexit by se měl odložit, řekl předseda europarlamentu

– Brusel • Aktualizováno

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli ve středu v reakci na úterní rozhodnutí britské Dolní sněmovny zablokovat vládní plán rychlé ratifikace brexitové dohody uvedl, že členské státy Evropské unie by měly podpořit odklad brexitu. Posunutí odchodu Spojeného království z evropského bloku by podle něj umožnilo, aby Londýn vyjasnil svůj postoj. Britský premiér Boris Johnson si osobně ale odklad nepřeje.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Článek

Sassoli v prohlášení uvedl, že Johnsonova žádost o odklad brexitu do 31. ledna příštího roku „zůstává na stole”. „A domnívám se, že by bylo záhodno, jak požaduje předseda (Evropské rady) Donald Tusk, aby členské státy s odkladem souhlasily,” uvedl Sassoli. Odklad podle něj umožní Spojenému království, aby vyjasnilo svou pozici, a Evropské unii, aby v brexitovém procesu „sehrála svou roli”.

Předseda Evropské rady Donald Tusk nyní vede intenzivní rozhovory s vládami unijní „sedmadvacítky”. Už jim doporučil, aby britskou žádost o nové přesunutí termínu brexitu podpořily. Paříž však dává najevo, že připouští jen několikadenní „technický” odklad.

Johnson dává po porážce v parlamentu brexitovou dohodu k ledu

Evropa

Johnson předsedovi Evropské rady Tuskovi řekl, že si nepřeje odklad brexitu. Tusk mu vysvětlil, proč radí lídrům EU, aby žádost o odklad přijali.

Johnson se ve středu nedokázal shodnout s šéfem opozičních labouristů Jeremym Corbynem na rozvrhu schválení dohody o brexitu. Podle Johnsona chtěl Corbyn strávit rok referendy. Šéf labouristů má podle Johnsona stále čas na to, "aby lidem této země vysvětlil, jak on navrhuje ctít svůj slib, který opakovaně učinil", jak by naplnil vůli lidu a dokončil brexit. Corbyn konstatoval, že "parlament by měl mít nezbytný čas" k prostudování brexitové dohody.

Brexit se do konce října nestihne

Dolní komora britského parlamentu v úterý večer odmítla vládní harmonogram, podle kterého měli poslanci do pátku ukončit projednávání komplikovaného prováděcího zákona k dosud neschválené dohodě o podmínkách brexitu. Britská vláda následně legislativní proces pozastavila a nyní je prakticky vyloučené, aby Británie v aktuálním termínu na konci tohoto měsíce vystoupila z EU na základě připravené „rozvodové” dohody.

Česko by podpořilo odklad brexitu o dva měsíce

Domácí

Brexitovou dohodu musí po britské Dolní sněmovně schválit právě Evropský parlament. V této souvislosti se mluvilo o mimořádné schůzi příští týden, tato možnost ale po úterním vývoji v Londýně padla.

Podle české europoslankyně a místopředsedkyně EP Dity Charanzové je zřejmé, že tato etapa brexitu se v termínu neuzavře. Charanzová přitom považuje za úsměvné, že britští poslanci chtějí více času, když na přezkoumání zákona měli téměř dva a půl roku: „Nicméně v tuto chvíli je podstatné, abychom s chladnou hlavou a bez emocí prošli procesem, byť s dalším prodloužením lhůty, a aby se evropští lídři dohodli na společném postupu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám