Hlavní obsah

Brexit by mohl způsobit vážné škody Británii i EU, varuje MMF

– Londýn

Mezinárodní měnový fond ve svém úterním aktuálním výhledu varoval před vážnými globálními a regionálními negativními dopady případného odchodu Velké Británie z Evropské unie. Kritizoval už samo plánované referendum o vystoupení spojeného království z Unie, uvedla BBC.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle MMF by brexit mohl narušit panující zavedené obchodní vztahy a způsobit velké problémy jak Velké Británii, tak zbytku Evropy.

MMF zkritizoval i samotné konání referenda, protože vytvořilo už nejistotu pro investory. Měnový fond také snížil odhad růstu Velké Británie. Nyní očekává, že letos bude činit 1,9 procenta, zatímco ještě v lednu predikovat 2,2 procenta. Odhad na rok 2017 ale nerevidoval, činí stále 2,2 procenta. Podle fondu ale domácí poptávka hnaná nízkými cenami energie a živým trhem nemovitostí mohla pomoci snížit negativní dopad chystaného referenda na růst.

Jsme silnější, bezpečnější a máme se lépe v Evropské unii.
Britský premiér David Cameron k brexitu

Odchod by však situaci zhoršil. Pokud by k němu došlo, měnový fond očekává, že se budou prodlužovat jednání o uspořádání. To by mohlo mít silný dopad na důvěru a investice, což by zvýšilo volatilitu finanční trhů. Odchod Británie z Evropské unie by také mohl „narušit a omezit vzájemný obchod a finanční toky“ a omezit výhody z ekonomické spolupráce a integrace.

Už v předchozích prognózách MMF uváděl, že odchod by byl chybou.

Vyjádření britského premiéra

Ministr financí George Osborne řekl, že výhled podpořil názor, že by měla Británie v EU zůstat: „MMF nám poskytl nejjasnější nezávislé varování o tom, jak bychom pocítili špatné věci, které by přišly, kdybychom opustili EU.“

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

V podobném duchu se vyjádřil i premiér David Cameron, který zastává názor, že Británie by měla setrvat v EU: „MMF má pravdu, opustit EU by mohlo představovat velká rizika pro ekonomiku Spojeného království. Jsme silnější, bezpečnější a máme se lépe v Evropské unii.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám