Hlavní obsah

Breivik patří do blázince, prohlásil prokurátor v závěrečné řeči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský prokurátor Svein Holden ve čtvrtek navrhl soudu umístění mnohonásobného vraha Anderse Behringa Breivika na uzavřené psychiatrické oddělení. Předtím prokuratura v závěrečném stanovisku k duševnímu zdraví atentátníka označila jeho politická prohlášení za výplody fantazie a uvedla, že jsou dostatečné pochybnosti o jeho duševním zdraví.

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/Pool, Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Pokud by ale soudci měli dospět k jinému názoru než prokuratura, podle níž je Breivik nepříčetný, a tudíž právně neodpovědný za postřílení 77 lidí, pak by měl být odsouzen k 21 letům vězení s možností dalšího prodloužení s ohledem na jeho nebezpečnost.

Breivikovo tvrzení, že patří k řádu templářských rytířů, je podle prokuratury smyšlené. Ve skutečnosti ho k činu hnaly násilnické a vražedné fantazie.

V pátek dostane slovo obhajoba. Breivik sám si přeje, aby byl odsouzen jako trestně odpovědný člověk. V sázce je totiž podle něj věrohodnost jeho ideologie hlásající odpor vůči přistěhovalcům, islámu, multikulturalismu a marxismu.

Posouzení duševního zdraví Breivika, který loni 22. července v Oslu a na blízkém ostrově Utöya zabil 77 osob, je klíčovou otázkou. Pokud bude Breivik shledán příčetným, půjde do vězení. Pokud bude prohlášen za nepříčetného, skončí v psychiatrické léčebně. Dva psychiatrické týmy při jeho posuzování dospěly k opačným závěrům. Konečné slovo k duševnímu zdraví Breivika vyřkne až soud současně s verdiktem 20. července, nebo 24. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám