Hlavní obsah

Bratr zesnulého Lecha Kaczyńského bude kandidovat na prezidenta

Varšava
Aktualizováno

Předseda největší polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński bude kandidovat v červnových předčasných prezidentských volbách. Uvedl to v pondělním prohlášení, které zveřejnila polská tisková kancelář PAP. Prezident Lech Kaczyński, který byl bratrem-dvojčetem Jaroslawa Kaczyńského, zahynul 10. dubna při letecké katastrofě u Smolenska na západě Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslaw Kaczyński

Článek

"Tragicky přetržený život prezidenta, smrt patriotické elity Polska pro nás znamená jedno: musíme dokončit jejich misi," uvedl šéf PiS Jaroslaw Kaczyński. Kromě prezidenta u Smolenska přišly o život desítky osobností polského veřejného života. "Jsme jim to dlužni, jsem to dlužni naší vlasti," dodal Kaczyński.

To, že se Jaroslaw Kaczyński rozhodne bojovat o nejvyšší úřad v zemi, se očekávalo. Jeho největším soupeřem bude předseda dolní komory parlamentu Bronislaw Komorowski za Občanskou platformu premiéra Donalda Tuska. Komorowski po smrti prezidenta Kaczyńského převzal povinnosti hlavy státu.

Politická rada PiS se původně měla sejít už v sobotu, ale vzhledem k tomu, že se do té doby neuskutečnily pohřby všech obětí smolenské tragédie, které byly členy této strany, byla schůzka přeložena na pondělí.

Poláci si nového prezidenta budou vybírat 20. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám