Hlavní obsah

Bratislavský soud v kauze Baťa vážně zasáhl do Benešových dekretů, soudí právníci

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dubnové rozhodnutí bratislavského soudu o rehabilitaci Jana Antonína Bati může být nepříjemný precedent pro Slovensko i Evropu. Shodli se na tom v komentářích k verdiktu právníci, které nyní oslovila redakce deníku Hospodárske noviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Antoním Baťa byl nevlastním strýcem Tomáš Baťi mladšího (na snímku z roku 2004)

Článek

Rehabilitací Jana Antonína Bati totiž soud vytvořil prostor pro finanční odškodnění Baťových dědiců. Soudce Peter Šramko to hodnotí jako zpochybnění platných dekretů čs. prezidenta Edvarda Beneše, o něž se opíralo poválečné Československo.

Podle Šramka neměl bratislavský soud pravomoc o této záležitosti rozhodovat. „Jedinou právní možností, jak otevřít tyto rozsudky, je podání k Ústavnímu soudu, který by nejdřív musel rozhodnout, že Benešovy dekrety nejsou v souladu s ústavou nebo mezinárodními úmluvami,“ uvedl Šramko. S tímto argumentem souhlasí i ústavní právník Peter Kresák, podle nějž by do celé záležitosti nyní mělo zasáhnout ministerstvo spravedlnosti a generální prokuratura.

Foto: archív Lenky Bobíkové

Rodina Baťových na vycházce - Baťa byl přísný otec.

Ústavního právníka Jána Drgonce zneklidňuje, že ale ministerstvo spravedlnosti v záležitosti nic nepodniklo. „Kromě Slovenska snad na této planetě neexistuje stát, který tímto způsobem nakládal s hrozbou, že bude platit. To je neuvěřitelné,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám