Hlavní obsah

Bratislavou pochodovali členové radikálních skupin i antifašisté

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Asi 500 členů radikálních skupin pochodovalo v sobotu ulicemi Bratislavy a požadovali vystoupení Slovenska z Evropské unie. Na jiném místě slovenského hlavního města se sešlo několik asi 1000 antifašistů. Střetu obou skupin zabránily desítky policistů, kteří na obě akce dohlíželi.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Přímo do cesty radikálů se však postavil známý slovenský politik z porevolučních dob 1989 Fedor Gál. „Jsem tady kvůli otci, který se stal obětí holocaustu, kvůli matce, která mě porodila v Terezíně, kvůli svým dětem a vnoučatům,“ uvedl Gál. Mezi Gálem a účastníky pochodu radikálů došlo ke slovním potyčkám.

Odpoledne policie předvedla organizátora akce radikálů Mariána Magáta, protože na protestu roztrhali a pokusili se zapálit vlajku Evropské unie.

Mladý pár se protestu radikálů zúčastnil proto, že nesouhlasí s přílivem migrantů do Evropy. „Nesouhlasím s povinnými kvótami pro migranty. Je to protest proti islamizaci Evropy,“ řekl Novinkám Milan. „Doufám, že se Slováci inspirují britským referendem,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Akce antifašistů

„Přijeli jsme podpořit bratry Slováky. Problém s vetřeleckou cunami je společný problém nás všech v Evropě. Referendum o vystoupení z unie je skoro nadbytečné, protože Evropská unie je natolik profláklý kolos, že už není o čem hlasovat. Z Evropské unie by se mělo vystoupit okamžitě bez hlasování,“ řekl Novinkám Adam Bartoš z české Národní demokracie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastníky obou akcí oddělovaly desítky policistů

Radikálové se následně přesunuli z Hlavního nádraží na Náměstí Svobody. „Nechceme v Evropě migranty. Proč máme pomáhat jim, když nejsou peníze ani pro naše důchodce a děti?“ uvedl jeden z řečníků. „Naši nepřátelé nejsou migranti, ale naši politici, kteří jsou vlastizrádci. Problém vytváří mezinárodní kapitalismus a mezinárodní sionismus,“ řekl další z řečníků. Na shromáždění vystoupil také Miroslav Sládek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pochod radikálů v Bratislavě

Demonstrace se překvapivě nezúčastnili členové Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Právě Kotleba chce přitom začít v pondělí se sbíráním podpisů pod petici, aby bylo na Slovensku po vzoru Velké Británie vyhlášeno referendum o vystoupení z Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám