Hlavní obsah

Bomba v ruském autobusu měla sílu 600 gramů trinitrotoluenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volgograd

Nálož, kterou v pondělí v autobuse ve Volgogradu podle vyšetřovatelů odpálila 30letá Naida Asijalovová, měla sílu 600 gramů trinitrotoluenu. K co nejničivějšímu účinku byla doplněna kovovými předměty. Exploze si vyžádala šest lidských životů. Čtyři desítky dalších lidí včetně batolete utrpěly zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch autobusu zachytila kamera v autě, jedoucím za ním Video: Reuters

 
Článek

Autobus jel z Machačkaly, hlavního města Dagestánu, kde také Asijalovová žila. Směřoval do Moskvy. Vyšetřovatelé nevylučují, že se manželka radikálního islamisty Dmitrije Sokolova chtěla odpálit v ruské metropoli.

Je podle nich také možné, že bombu zhotovil samotný expert na výbušniny Sokolov. Ruské agentury v pondělí uváděly, že Sokolov je po smrti a Asijalovová je jednou z tzv. černých vdov. V úterý však nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování agentuře Interfax sdělil, že po Sokolovovi se intenzivně pátrá.

Asijalovová se měla se Sokolovem seznámit při studiích v Moskvě. K islámu údajně přistoupili relativně nedávno. Ruské úřady podle některých zpráv po dvojici vyhlásily pátrání už před rokem.

Při pondělním útoku přišlo o život pět cestujících a atentátnice. Dalších 41 lidí utrpělo zranění, mezi nimi i 14 dětí ve věku do 18 let a jedno batole, napsala ČTK. Osm lidí je ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám