Hlavní obsah

Boj proti Lisabonu končí, zbraně po Klausovi složili i britští konzervativci

– Londýn

Naděje britských konzervativců na pád Lisabonské smlouvy se definitivně rozplynula. Za zklamání strany Davida Camerona může Václav Klaus, který v úterý dokument podepsal. Nyní se konzervativci, kteří hodlali příští rok v případě svého volebního úspěchu nechat vypsat o smlouvě referendum, budou muset rozhodnout, jaké stanovisko ke smlouvě zaujmou.

Foto: Phil Noble , Reuters

Šéf britských konzervativců David Cameron

Článek

"To, co se dnes stalo, znamená, že už není možné mít o Lisabonské smlouvě referendum," řekl stínový ministr zahraničí William Hague britským televizím. 

Ve středu má Cameron oznámit, jak se jeho strana k dokumentu, jehož ratifikace v evropské sedmadvacítce je tak po Klausově podpisu u konce, postaví.

Konzervativci ještě před Klausovým prohlášením připouštěli, že český prezident asi ratifikaci dokončí. „Samozřejmě doufám, že smlouvu nepodepíše, ale mám dojem, že čas se krátí. Vypadá to, že k tomu (ratifikaci) dojde. Jsem velmi zklamán,“ řekl v úterý dopoledne Cameron.

Ve snaze zabránit tomu, aby jejich politiku určovaly události v Česku, naznačil Cameron už v pondělí, že se zřejmě nebude konat žádné referendum k Lisabonské smlouvě, jak to dosud sliboval. V úterý oznámil, že definitivní rozhodnutí, jak postupovat dál, učiní tento týden.

V Unii zatím panovaly obavy, že Klaus bude zdržovat podpis smlouvy do britských voleb a dá tak konzervativcům, jejichž vítězství se očekává, šanci k vypsání referenda. Takový krok by býval mohl unijní smlouvu pohřbít.

Jenže Klaus v úterý oznámil, že Lisabonskou smlouvu podepsal. Poté ji kontrasignoval premiér Jan Fischer. Klaus také řekl, že Česká republika přestane být suverénním státem.

"Tato změna pro dnešek i pro jakoukoliv budoucnost legitimizuje snahy té části naší veřejnosti, které není věc naší národní a státní existence lhostejná a která se s tímto výsledkem nechce smiřovat," uvedl Klaus.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Klausem, že ČR přestane být suverénním státem?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
Celkem hlasovalo 34534 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám