Hlavní obsah

Blair varuje Írán kvůli zadrženým námořníkům

BERLÍN

Britský premiér Tony Blair v neděli z Berlína upozornil Írán, že Británie vnímá problém zadržení patnácti svých námořníků jako zásadní. Řekl, že námořníci nebyli v íránských vodách. V Íránu prý mužům hrozí až trest smrti.

Článek

"Není prostě pravda, že vstoupili do íránských vod, " uvedl Blair a dodal, že situaci vnímá jako velmi vážnou. Velká Británie i EU žádá okamžité propuštění britských vojáků. V Íránu by je mohli před soudem obvinit ze špionáže a hrozil by jim až trest smrti.

Tony Blair označil zásah íránských sil za neoprávněný a dodal, že se snad problém podaří vyřešit diplomatickou cestou. Námořníci podle Íránců mohou očekávat velmi tvrdý trest, protože podle íránského zákona je špionáž jedním z nejhorších zločinů. Může ale jít jen o plané pouštění hrůzy, už v roce 2004 se odehrál podobný incident a Britové se nakonec před žádný soud nedostali.

OSN zpřísňuje sankce

Rada bezpečnosti OSN o víkendu jednomyslně rozhodla o zpřísnění sankcí vůči Íránu. Důvodem je jeho přetrvávající neochota zastavit svůj jaderný program.

Nové restrikce mimo jiné zakazují vývoz zbraní a zmrazují konta 28 dalších osob a organizací spojených s jaderným a raketovým programem. Třetina z těchto osob je spojena s íránskými elitními Revolučními gardami. Všech 15 členů Rady hlasovalo pro rezoluci, kterou předložily Francie, Británie a Německo. Nikdo se nezdržel. Členové OSN mají povinnost se tímto rozhodnutím řídit. Teherán má nyní 60 dnů na to, aby se rozhodnutí Rady přizpůsobil. Írán už vzkázal, že tlak a zastrašování jeho politiku nezmění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám