Hlavní obsah

BioNTech obrátil a slíbil pomoc Tchaj-wanu při očkování

Jitka Zadražilová, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá firma BioNTech reagovala na stížnost tchajwanského ministra zdravotnictví Čchne Ši-čchunga, že od ní země nedostala žádná vakcíny od BioNTechu, protože výrobce na poslední chvíli cukl od podpisu smlouvy na dodávku pěti milionů dávek vakcíny. Podle společnosti jednání dál pokračují. Ministr naznačil, že kontrakt zablokovala třetí země, což navozovalo dojem, že jde o Čínu, i když ji nejmenoval.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Logo na sídle německé společnosti BioNTech

Článek

„BioNTech je odhodlán podílet se na ukončení pandemie na celém světě. Máme zájem zásobovat Tchaj-wan naší vakcínou jako součást tohoto globálního závazku,“ uvedla firma ve čtvrtek brzo ráno a dodala, že jednání dále probíhají.

Ministr vyjádření výrobce uvítal: „Tchaj-wan měl v minulosti dobré obchodní kontakty s Německem, je to důvěryhodný obchodní partner.“

Čínský tlak nelze vyloučit, protože firma BioNTech poskytla licenci na výrobu vakcíny pro Čínu, Hongkong, Macao a Tchaj-wan čínské společnosti Fosun Pharmaceutical Group, která nakoupila i část akcií společnosti. V dalších zemích spolupracuje s americkým Pfizerem.

Fosun podezření z čínského tlaku nekomentoval, ale čínská kancelář pro záležitosti Tchaj-wanu uvedla, že se Tchaj-wan „pokusil obejít“ Fosun a že je naprostou smyšlenkou, že by Čína stála za nepodepsáním dohody Berlína a Tchaj-peje.

Tchaj-wan je bez vakcín od BioNTechu. Němci cukli od smlouvy poté, co dali licenci Číně

Svět

Podrážděná Čína

Peking na slova tchajwanského ministra zdravotnictví zareagoval podrážděně a obvinil Tchaj-wan z „politických manipulací a nafukování politických témat“.

„Přáli bychom si poskytnout nezbytnou pomoc tchajwanským krajanům v jejich boji proti epidemii,” dodal mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Čína považuje Tchaj-wan za svou součást a většina států to uznává. Tchaj-wan není v OSN.

Tchaj-wan, který úspěšně udržel nákazu pod kontrolou, zatím žádné vakcíny nedostal. Světová zdravotnická organizace (WHO) mu slíbila 200 000 dávek vakcín od AstraZeneky v rámci programu Covax, přičemž by dodávku měl dostat jako jedna z prvních zemí, které nejsou členy OSN. Ministr Čchen současně oznámil, že země koupí pět milionů dávek od americké firmy Moderna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám