Hlavní obsah

Biľakova kontroverzní busta zmizela týden po odhalení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Z památníku ve východoslovenské obci Krajná Bystrá v noci na pondělí zmizela busta bývalého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka. Oznámila to televize Joj.

Foto: Ľuboš Lorenz a Peter Kalmus

Biľakův památník před pár dny natřela dvojice výtvarníků rudou barvou.

Článek

Bustu kdosi odmontoval z podstavce. „Předběžná škoda na majetku se odhaduje na 2500 eur,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Džobaník.

Památník byl odhalen teprve předminulou sobotu a hned vyvolal kontroverze. Košičtí výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz ho několik hodin po odhalení natřeli rudou barvou a napsali na něj slovo „sviňa“.

„Vasil Biľak je vrah, není normální, abychom mu stavěli památníky. Umíte si představit, že by v Německu někdo stavěl podobné památníky funkcionářům nacistické NSDAP?“ uvedl Kalmus.

Policie výtvarníky vyšetřuje kvůli poškozování cizí věci. Hrozí jim až rok vězení.

Vyšetřují i autory a zadavatele

Současně ale generální prokuratura prošetřuje, zda odhalením busty nebyl naplněn trestný čin podpory a propagace skupin směřujících k potlačení základních lidských práv a svobod.

Za odhalením Biľakova památníku v jeho rodné obci stojí Komunistická strana Slovenska (KSS). Strana avizovala, že jej dá očistit a kontroverzní dílo zůstane na místě. „Památník stál asi 3000 eur. Bude dán do opětovného důstojného stavu,“ potvrdil předseda KSS Jozef Hrdlička.

Vasil Biľak byl jedním z autorů tzv. zvacího dopisu okupačním armádám Varšavské smlouvy, které v roce 1968 obsadily Československo. Dlouholetý představitel konzervativního křídla komunistické strany Československa zemřel ve věku 96 let a nikdy nebyl odsouzen, soudní proces byl v roce 2011 zastaven.

Biľakovi jeho rodná obec udělila čestné občanství in memoriam za zásluhy o její rozvoj.

Kontroverzní památníky na Slovensku:
V bratislavské čtvrti Dúbravka měla být odhalena pamětní deska Gustávu Husákovi, ale kvůli protestům nebyla nikdy osazena.
Ve městě Rajec v roce 2011 odhalili bustu ministrovi fašistického Slovenského štátu Ferdinandu Ďurčanskému.
V obci Čakajovce má sochu i prezident tohoto loutkového státu Jozef Tiso.
V obci Krajná Bystrá má památník Vasil Biľak.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Vasil Biľak

Ve věku 96 let zemřel v noci na čtvrtek v Bratislavě bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa Vasil Biľak. Úmrtí potvrdili Biľakův zeť a šéf...

Výběr článků

Načítám