Hlavní obsah

Biľak bude pohřben na stejném hřbitově jako Dubček

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pohřeb zesnulého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka, který byl jedním ze signatářů zvacího dopisu, na jehož základě dorazila v roce 1968 okupační vojska, se uskuteční v úterý v bratislavském krematoriu. Server pluska.sk uvedl, že urna bude následně umístěna na bratislavském hřbitově ve Slávičím údolí, kde je pohřben i Alexander Dubček.

Foto: Jana Mišauerová, ČTK

Vasil Biľak na snímku z roku 2000

Článek

Na stejném hřbitově je totiž pohřbena i Biľakova manželka Anna, která zemřela v roce 1996.

Dubčekův syn Pavol kvůli tomu necítí hněv a tvrdí, že jeho otci možná víc ublížili jiní lidé: „Pan Biľak nebyl jediný, kdo se neztotožňoval s jeho politickými názory. Můj otec vždy říkal, že cesta msty nemá budoucnost.“

V rodné obci jen v dobrém

Na obecním úřadě v Biľakově rodné obci Krajná Bystrá zavlála černá vlajka. „Udělal hodně pro naši obec, okres, kraj i celé Československo. Zaslouží si naši úctu,“ uvedl pro server sme.sk starosta obce Ján Štefanco (56), který kandidoval za pravicovou koalici.

„Vybudoval nám přístupovou silnici do vesnice, mateřskou i základní školu, kulturní dům a vodovod,“ dodává starosta. Na otázku, jak hodnotí Biľakův podpis pod zvacím dopisem, starosta řekl, že to musí zhodnotit historici.

Místní vzpomínají, že když Biľak jednou navštívil rodnou obec, babky se mu stěžovaly, že jejich mladého popa vzali na vojnu. Biľak si to poznamenal a za několik týdnů byl pop doma.

Ohlédnutí za Biľakem 

Podle slovenských Hospodárskych novin byl Biľak typickým produktem doby. „Vzděláním krejčí, navíc ne moc šikovný. Měl otřesný, plebejský projev, opírající se o suché fráze marxismu-leninismu, chabé vůdcovské schopnosti, špatný odhad pro politickou realitu, slabý rozhled. Navíc byl zbabělý a v rozhodování nesamostatný. Jako každý donašeč,“ uvedl list.

Hospodárske noviny označily Biľaka za hluboce věřícího, přesvědčeného komunistu a rusofila. „Neměnil názory a přesvědčení podle doby. Dceři dal jméno Naděžda, miloval Rusy jako bratry a ještě víc miloval marxismus-leninismus a jeho režim, který dokázal učinit z podprůměrného krejčího bohatého prominenta. Pravověrným komunistou zůstal do smrti.“

„Pokud dobrý mrav nebo úzus, že o mrtvých jen dobře, jsou někdy opravdu nepoužitelné, tak je to teď na místě. Ani z nekrologu se nedá vynechat, že jeho nepotrestání alespoň za pověstný zvací dopis, spolu s dalšími signatáři, je bílým místem polistopadových dějin, které straší jako věčná výčitka revolucionářům,“ napsal deník Sme k úmrtí vysokého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám