Hlavní obsah

Biden se nesnažil chránit syna, tvrdí bývalý ukrajinský ministr

Kyjev

Bývalý ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin odmítl tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa o snaze bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena uchránit svého syna od stíhání. Bývalý nejvyšší státní zástupce Viktor Šokin byl podle Klimkina odvolán kvůli korupci, a ne proto, aby nemohl zahájit vyšetřování podnikání Huntera Bidena, uvedla stanice BBC.

Foto: Rebecca F. Miller, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Pavlo Klimkin, který byl ukrajinským ministrem zahraničí v roce 2016, uvedl, že nejsou vůbec žádné důkazy o tom, že by byl Šokin odvolán z jiného důvodu než kvůli korupci.

Joe Biden přiznal, že na jeho odvolání tlačil a hrozil, že jinak neposkytnou Spojené státy Ukrajině půjčku. [celá zpráva]

„Celý význam tohoto tlaku byl v tom, aby se prosadily na Ukrajině reformy,“ uvedl Klimkin a upřesnil, na co tlak směřoval: „Nebylo to o generálním prokurátorovi, bylo to o kancelářích prokuratury, které byly zkorumpované.“ Dodal, že klíčové bylo přeskupit úřady a že tlak přicházel z celého mezinárodního společenství, a nejen od Joe Bidena nebo Spojených států.

Hovor, který může stát Trumpa křeslo: Podle přepisů tlačil na Zelenského, aby prověřil Bidena

Amerika

Zpravodaj BBC v Kyjevě John Fisher dodal, že Klimkinova slova potvrzují, že Šokin představoval překážku v boji s korupcí.

Trump požadoval v červenci po telefonu, aby nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zahájil vyšetřování působení Bidena na Ukrajině a promluvil s americkým ministrem spravedlnosti Williamem Barrem a Trumpovým právníkem, Rudym Giulianim. Ještě před telefonátem pozastavil vojenskou pomoc v zemi v objemu 400 miliónů dolarů, tvrdí ale, že to nebylo použito jako nátlak.

Telefonát ale nezůstal utajen, vzbudil podezření bývalého agenta CIA, který působil v Bílém domě a který informaci zveřejnil. [celá zpráva]

Kauza vedla v zahájení procesu impeachmentu, který může vyústit v odvolání amerického prezidenta. [celá zpráva]

Tajemný whistleblower je zaměstnancem rozvědky CIA

Zahraniční

Proces impeachmentu vyvolaný demokraty podporuje 300 bývalých amerických bezpečnostních pracovníků. Podle nich akce Donalda Trumpa vyvolávají obavy o bezpečnost. Trump impeachment označil za hon na čarodějnice.

Plynařská firma Burisma, kde Hunter Biden působil, byla vyšetřována, ale vyšetřování pokračovalo i deset měsíců po odvolání Šokina, než bylo zastaveno. Neprokázalo se, že by se kdokoli z Bidenů dopustil čehokoliv špatného.

Reklama

Výběr článků

Načítám