Hlavní obsah

Berlusconimu předčasně skončil trest, vrhá se zpátky na byznys

– Milán
Právo, Novinky, Josef Kašpar (Řím)

Silviu Berlusconimu v pátek předčasně vypršel jeho trest. Osmasedmdesátiletý italský expremiér už nebude muset jednou týdně do domova seniorů nedaleko Milána a bude se moci zase volně pohybovat a cestovat. Berlusconi se podle zprávy agentury ANSA chce do pečovatelského domu občasně vracet. Především se ale vrhá zpátky na byznys, uvedla italská média.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi by se rád vrátil k politickým aktivitám, ale je tu háček: až do roku 2019 nesmí kandidovat do žádné veřejné funkce.

To už mu bude 83 let, takže návrat do parlamentu je dost nepravděpodobný – pokud mu prezident Sergio Mattarella dřív neudělí milost. Kdo ale čekal, že definitivní odsouzení přinutí magnáta odejít z nasvícené veřejné scény do ústraní, opět se spletl.

Berlusconiho strana Forza Italia si nevede dobře. Průzkumy jí dávají historické minimum – 15 procent hlasů, a část poslanců otevřeně prohlašuje, že by expremiér měl zmizet v soukromí, „protože jinak pravici ovládnou populisté z Ligy Severu“, varoval europoslanec Raffaele Fitto (45).

Někteří členové strany si zase stěžují, že „Silviovi nyní jde jen o ochranu zájmů firmy, a proto je jeho opozice vůči současné vládě tak slabá“. Turínský deník La Stampa shrnul tuto situaci otevřeně: „Berlusconi se od politiky opět vrací k byznysu.“

Pošilhává už po konkurenci

Nejčerstvější kroky kolem jeho holdingu Mediaset to potvrzují. Počátkem února prodal na milánské burze za více než 370 miliónů eur (3,8 mld. Kč) sedm procent kapitálu. Podíl magnátovy rodiny sice klesl na 33 procent kapitálu, to však postačuje ke kontrole holdingu zaměstnávajícího přibližně 20 tisíc lidí. Někteří komentátoři ironicky poznamenali, že „Silvio tak bude mít na zaplacení advokátů v současných i budoucích procesech“.

Mediaset vlastní 100 procent nakladatelství Mondadori, vydavatele nejen knih, ale i řady časopisů. Přibližně stejný záběr má i vydavatelství Rizzoli, které mimo knihy vydává i nejprestižnější italský deník Corriere della Sera. Jenže na rozdíl od nakladatelství Mondadori má velké ztráty. Ty se vší pravděpodobností firmu přinutí, aby prodala prestižní sídlo deníku, kde redakce působí od založení v roce 1876.

Mondadori už předložil oficiální nabídku – za blíže neupřesněných několik set miliónů eur má zájem konkurenta koupit, zatím pouze jeho část zabývající se publikací knih. Tím by vznikl obr kontrolující 40 procent knižního vydavatelství v Itálii.

Premiér Matteo Renzi označil situaci za „záležitost trhu“, s čímž však mnozí představitelé kultury nesouhlasí. Slavný spisovatel Umberto Eco společně s dalšími autory zahájil podpisovou akci a varoval, že „by vznikla prakticky monopolní pozice Mondadori, velmi nebezpečná pro svobodu autorů“. Správní rada Rizzoli prozatím nerozhodla.

Stát se brání

Berlusconiho holding mezitím přišel i s další, ještě závažnější nabídkou. Chtěl by koupit 66procentní podíl ve veřejnoprávní společnosti RaiWay. Ta vlastní retranslační zařízení, jímž se přenášejí televizní signály po celé Itálii. Zároveň slouží i pro signál pro mobily a internet. Premiér i ministr financí Giancarlo Padoan okamžitě upozornili, že tato strategická společnost musí zůstat pod kontrolou státu i v případě částečné privatizace. „Stát si musí zachovat alespoň 51 procent,“ prohlásil Renzi.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Silvio Berlusconi

Ettore Livini, italský telekomunikační expert, dodal: „Vláda chystá plán na nutnou modernizaci zastaralé telekomunikační sítě. Jenže na to nemá dost peněz. A Berlusconi doufá, že si alespoň částečným podílem zajistí účast na nové technologii, kterou i jeho firmy naléhavě potřebují.“ Podle něj je situace výsledkem faktu, že se ani po 20 letech nevyřešil problém Berlusconiho obrovského střetu zájmů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám