Hlavní obsah

Berlusconi byl obžalován z daňových úniků při nákupech filmů

Řím

Italská prokuratura ve čtvrtek obžalovala bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a jeho syna z daňových úniků při podnikání. V případech sporných nákupů hollywoodských filmů a televizních show bylo podle Reuters obviněno 10 dalších osob. Expremiér zopakoval, že se cítí nevinen, a obvinil prokuraturu ze zaujatosti.

Foto: Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

"Jedná se o justiční persekuci, o operaci nezměrného hanobení, která změnila milánský tribunál ve zvláštní tribunál k odstranění Berlusconiho z politiky a k jeho zničení jakožto lidské bytosti," řekl bývalý premiér televizní stanici Canale Cinque, která je součástí jeho impéria Mediaset.

Prokuratura tvrdí, že Berlusconiho mediální společnost Mediaset, v jejímž vedení působí jeho syn Pier Silvio, porušila daňové předpisy při nákupech práv k hollywoodským filmům a k televizním zábavným pořadům. Nákupy podle agentury APA prováděla pomocí tajných fondů.

Pětasedmdesátiletý expremiér stojí před soudem i v několika dalších případech. Zřejmě nejznámější z nich se týká obvinění, že platil za sex s nezletilou marockou tanečnicí Karimou Mahrúgovou alias Ruby a zneužil svých pravomocí k tomu, aby se to pokusil uchovat v tajnosti.[celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Marocká tanečnice Karima Kayeková známá jako Ruby

Italská prokuratura také ve středu navrhla pro Berlusconiho trest pěti let vězení v takzvaném případu Mills. Berlusconi je v něm u milánského soudu obžalován z toho, že v roce 1997 dal svému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 000 dolarů (nyní asi 11,4 miliónu korun). Peníze měly být poukázány z údajných tajných fondů společnosti Mediaset. [celá zpráva]

Berlusconi trvá ve všech případech na své nevině.

Reklama

Výběr článků

Načítám