Hlavní obsah

Benedikt XVI. odsloužil v papežském úřadu poslední mši

– Řím

Papež Benedikt XVI. celebroval ve středu večer mši při příležitosti Popeleční středy, kterou začíná půst. Byla to poslední veřejná bohoslužba, kterou ve svém úřadu vedl. V pondělí oznámil, že k 28. únoru rezignuje. Kvůli velkému zájmu věřících se konala v bazilice svatého Petra a ne jako obvykle v chrámu svaté Sabiny. Odsoudil útoky namířené proti jednotě církve a také rozepře v církevní hierarchii.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež Benedikt XVI. žehná při mši na Popeleční středu

Článek

V proslovu, který pronesl velmi vážným hlasem a se zřetelnými znaky únavy, papež řekl, že má pocit, že "tvář církve je někdy znetvořena". "Myslím hlavně na rány vedené proti jednotě církve, rozepře uvnitř církevní hierarchie," prohlásil Benedikt XVI. před přítomnými kardinály.

Obecněji pak podle AFP papež v proslovu kritizoval nesoulad v tvrzení těch, kteří jsou ochotni "trhat vlastní roucha kvůli skandálům a nespravedlnostem páchaným jinými", ale nejsou "připraveni jednat podle vlastního srdce a svědomí".

Podle agentury ANSA papež také vyzval věřící, aby překonali "individualismus a soupeření" a aby tak dali "pokorné a vzácné znamení těm, kteří jsou vzdáleni víře".

Jde o poslední významnou mši, kterou celebroval jako papež, před svou rezignací, kterou ohlásil na 28. února. Dopoledne se ve vatikánské aule Pavla VI. konala generální audience, na kterou podle agentury Reuters přišlo až 8 000 lidí. Poslední generální audienci by měl Benedikt XVI. uskutečnit den před rezignací naplánovanou na 28. února.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Biskup Guido Marini drží papeži Benediktu XVI. pokrývku hlavy při mši na Popeleční středu

Problémy v kurii

Benedikt XVI. v pondělí oznámil, že, že chce z papežského stolce odejít, protože cítí tíhu stáří a že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. Objevily se ale také spekulace, že k jeho rezignaci mohly vést i intriky v kurii, kde proti sobě stojí dvě frakce.

I kardinál Miloslav Vlk ve středečním rozhovoru pro Impulsy Václava Moravce přiznal, že v kurii problémy jsou: "Já si myslím, že je nejen mocenský boj, ale je tam řada problémů v kurii a to bude zapotřebí určitě řešit. Ono papeži se předhazuje sblížení s lefebvristy třeba," uvedl kardinál Vlk s odkazem na jeden z velkých problémů kolem ultrakonzervativního křídla římských katolíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám