Hlavní obsah

Běloruský soud poslal opozičníky na 11 a 10 let do vězení

Minsk

Tvrdé tresty vynesl v pondělí soud v Minsku nad dvěma čelnými představiteli běloruské opozice Maryjou Kalesnikavovou a Maksimem Znakem. Kalesnikavová by měla ve vězení strávit jedenáct let a Znak deset, napsala agentura TASS.

Foto: Reuters

Věznění vůdci opozice Maryja Kalesnikavová a Maxim Znak

Článek

Oba byli shledáni vinnými ve třech bodech obžaloby, a to spiknutí s cílem převzít moc, vyzývání k akci zaměřené na poškození národní bezpečnosti a vytvoření nebo vedení extremistické skupiny. Za uvedená provinění lze v Bělorusku uložit trest odnětí svobody až na 12 let, což prokurátor také soudu navrhl.

Cesta Běloruska k demokracii bude delší a složitější, než jsme mysleli, říká obhájkyně lidských práv

Evropa

Kalesnikavová i Znak původně pracovali ve volebním štábu Viktara Babaryky, kterému úřady nedovolily kandidovat ve volbách hlavy státu proti autoritářskému vládci Alexandru Lukašenkovi. Po odsouzení Babaryky v červenci ke čtrnáctiletému trestu vězení stanuly Kalesnikavová spolu se Svjatlanou Cichanouskou a Veronikou Capkalovou loni v létě v čele protestů proti režimu Lukašenka, který zemi vládne už od roku 1994.

Po vytvoření opoziční koordinační rady se Kalesnikavová a Znak stali členy jejího vedení. Kalesnikavovou bezpečnost zadržela 7. září. Několik hodin o ní nebyly žádné zprávy, než se ukázalo, že ji úřady chtěly stejně jako předtím Cichanouskou a Capkalovou přimět k odjezdu ze země. Kalesnikavová to ale agentům běloruské tajné služby KGB znemožnila, když roztrhala svůj pas. Od té doby byla téměř celou dobu ve vazbě. Znak byl zadržen 9. září.

Běloruská disidentka Kalesnikovová čelila po zadržení výhrůžkám smrtí

Evropa

Loni v létě vypukly v Bělorusku rozsáhlé demonstrace proti oficiálnímu vyhlášení Lukašenka vítězem prezidentských voleb z 9. srpna. Podle opozice hlasování doprovázely podvody a skutečnou vítězkou je Cichanouská. Oficiální výsledek neuznala Evropská unie a například ani Spojené státy. Lukašenko postupně protesty tvrdě potlačil a vězněním svých odpůrců se snaží v zemi umlčet veškerý nesouhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám