Hlavní obsah

Běloruský prezident je proti federalizaci Ukrajiny, znamenala by rozpad

– Minsk

Běloruský autoritářský prezident Aleksandr Lukašenko, věrný spojenec putinovského Ruska, se v rozhovoru pro ruskou televizi NTV vyjádřil proti federalizaci Ukrajiny. Současně uznal prozatímního prezidenta Ukrajiny Oleksandra Turčynova jako legitimní hlavu státu.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

”Jsem rozhodně proti,“ řekl Lukašenko na dotaz ohledně federalizace Ukrajiny. Pokud by se nyní Ukrajina federalizovala, bylo by to velmi nebezpečné. Nebezpečné pro všechny, pro Bělorusko s Ruskem i pro Západ.“ Moskva přitom vehementně tlačí na federalizaci země.

„Jestliže chcete zachovat Ukrajinu jako stát, a já si opravdu přeju, aby Ukrajina byla celistvým jednotným státem, pak není vhodné provést federalizaci. To by zítra znamenalo úplný rozpad Ukrajiny, rozpad státu,” řekla běloruská hlava státu.

„Komu se tato současná situace hodí”

Podle Lukašenka je otázkou, komu se tato současná situace a tlak na federalizaci hodí. Zmínil, že ti, kterým se to hodí, rozvracejí Ukrajinu. V tomto scénáři nevyloučil ani možnost, že by na Ukrajině byla vojska NATO. Právě toho se přitom obává Moskva.

Lukašenko také uvedl, že považuje za legitimní pověření předsedy ukrajinského parlamentu Oleksandra Turčynova výkonem funkce hlavy státu: „Podle jejich ústavy, pokud není prezident, pak jeho funkce přecházejí na hlavu Nejvyšší rady (parlament). Přesně to se stalo.“ Sám naznačil, že na rozdíl od Ruska nepovažuje Viktora Janukovyče za ukrajinského prezidenta: „Jsem přesvědčen, že jejich země nemá prezidenta.“

Uznal i legitimitu současného parlamentu.

Lukašenko, jehož země sousedí s Ukrajinou, ve svých vyjádřeních dal jasně najevo, že za ukrajinské krize nestojí po boku Moskvy. Lukašenko odmítal i ruskou anexi Krymu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám