Hlavní obsah

Běloruský politik Michalevič dostal v ČR azyl

Právo, Michael Švec
Praha

Rozhodnutí o udělení politického azylu si má během čtvrtka převzít běloruský opoziční politik a někdejší protikandidát Alexandra Lukašenka v prezidentských volbách Ales Michalevič. Právu to sdělil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák a potvrdil tak předchozí informace běloruského tisku.

Článek

Michalevič z Běloruska, kde je trestně stíhán v souvislosti s prosincovými demonstracemi proti údajně zmanipulovanému znovuzvolení Lukašenka do čela státu, utekl počátkem minulého týdne do Česka, což potvrdil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Osobně se znám s panem Michalevičem a jsem přesvědčen, že Česká republika by mu měla poskytnout útočiště, neboť to odpovídá  naší tradici. Pan Michalevič vyznává stejné hodnoty jako my a já si považuji jeho statečnosti, s níž se o tyto hodnoty zasazuje,“ uvedl tehdy pro Právo ministr.

Politik byl podle informací běloruských médií po svém příjezdu do ČR umístěn do uprchlického tábora Zastávka u Brna.

Novák Právu vysvětlil, že Michalevič nyní může počítat s podporou, kterou MV poskytuje všem azylantům. „Jde o asistenci ze strany MV, která souvisí s ochranou, poskytnutím bytu, s pomocí při výuce češtiny nebo s tlumočnickými službami ve spolupráci s neziskovými organizacemi,“ uvedl.

Minsk možná požádá o vydání

Minsk přitom ve středu nevyloučil, že bude žádat o disidentovo vydání. „Jestliže už bylo zahájeno trestní stíhání, znamená to, že se takováto varianta nabízí,“ citovala ruská agentura RIA Novosti běloruského generálního prokurátora Grigorije Vasileviče.

Michalevič, jenž strávil dva měsíce ve vazbě, vyšel na svobodu v polovině února. Úřady mu ale zakázaly opustit Bělorusko. Po svém propuštění popsal médiím údajné mučení, kterému byl podroben ze strany tajné služby KGB.

„Lidé v maskách mě vyvlekli ven z cely, silou mi zkroutili ruce za záda, dali mi želízka a ruce mi pak zvedli tak, abych sklonil obličej až k betonové podlaze,“ citovala tehdy Michaleviče německá stanice Deutsche Welle.

Politik mimo jiné uvedl, že byl několikrát denně vyváděn z cely, aby byl proveden prohlídce. Musel pokaždé stát v chladu desítky minut nahý v pozoru u stěny. Kromě toho musel s dalšími zadrženými strávit 40 hodin v místnosti, jejíž podlaha byla čerstvě natřená acetonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám