Hlavní obsah

Bělorusko hlásí rekordní přírůstek nových případů nákazy

Minsk/Kyjev

Bělorusko za poslední den hlásí rekordních 817 nových případů nákazy koronavirem, celkem už se v zemi nakazilo 9590 lidí. Uvedl to nezávislý server Tur.by, který se odvolává na ministerstvo zdravotnictví. To prudký nárůst vysvětluje rozsáhlejším testováním. Mrtvých i nakažených má více také Ukrajina, kde je však situace v přepočtu na obyvatele příznivější.

Foto: Maxim Guchek, ČTK/AP

Běloruský prezident sázel v sobotu stromy poblíž odstavené jaderné elektrárny v Černobylu

Článek

Pozitivní výsledek mělo v Bělorusku podle agentury Reuters i několik lidí v sirotčinci pro 170 postižených dětí u Mogileva. Přesné údaje místní úřady neuvedly.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Do soboty se v zemi s přibližně 9,5 milionu obyvatel z nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, uzdravilo 1573 pacientů. Celkem 67 lidí zemřelo, z toho čtyři za poslední den. Úřady předpokládají, že vrchol pandemie připadne na přelom dubna a května.

Lukašenko sázel stromy

Sobota je v zemi dnem, kdy lidé z rozhodnutí úřadů uklízejí a zvelebují okolí svých domovů. Přestože Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala Minsk před riziky masových akcí a lékaři i církev doporučují lidem zůstat o víkendu doma, prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že ke zrušení brigád není důvod.

Sám se vypravil sázet sosny do Pripjaťského národního parku poblíž odstavené ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu.

Lukašenko, který vládne Bělorusku železnou rukou už více než čtvrt století, obavy z pandemie opakovaně zlehčoval a označoval za psychózu. Nenařídil uzavřít hranice ani nezavedl přísná opatření proti šíření koronaviru. Školy v Bělorusku se mají po třítýdenních prázdninách znovu otevřít od pondělí.

Na Ukrajině, která má čtyřikrát více obyvatel než Bělorusko, bylo během pátku potvrzeno 478 nových případů, osm lidí zemřelo a 181 se uzdravilo, uvedla s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Interfax-Ukrajina. Celkově bylo na Ukrajině dosud potvrzeno 8125 případů onemocnění covid-19, z toho 201 lidí zemřelo a 782 pacientů se uzdravilo. Počet uzdravených od 11. dubna převyšuje počet smrtelných případů a tento rozdíl se zvětšuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám