Hlavní obsah

Belgie zaplatí obětem holocaustu 170 miliónů dolarů

Novinky, DPA, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgie nabídne obětem holocaustu a jejich rodinám kompenzace ve výši 170 miliónů dolarů. Premiér Guy Verhofstadt se zároveň omluvil za podíl jeho země na převážně židovských deportacích do nacistických táborů smrti během druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

V nacistických táborech smrti zemřelo během druhé světové války na 25 000 belgických Židů.

Článek

Během války zemřela polovina belgických Židů, kterých v zemi žilo v třicátých letech minulého století na 50 tisíc. Belgická vláda jim nabízí kompenzace ve výši 69,8 miliónu dolarů, dalších 85 miliónů zaplatí banky a zbytek uhradí pojišťovny.

V úhrnu bude 54 miliónů dolarů vyplaceno individuálním žadatelům, zbytek dostanou židovské nadace a komunity.

Ministerský předseda se už loni omluvil za roli Belgie při nacistických čistkách a šéf senátu dokonce odsoudil "zbabělost belgické administrativy“ během německé okupace v letech 1940 až 1944.

Belgie řeší 5210 restitučních nároků na majetek a škody v souvislosti s holocaustem. Víc než 160 žadatelů nárokuje přes 30 000 dolarů každý. Vládní komise uznala, že kompenzační částka je menší, než někteří požadují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám