Hlavní obsah

Belgie zakázala nošení burek

Právo, DPA, BBC, nek

Belgie se po Francii stává druhou zemí, kde ženy nesmějí nosit burky, nikáby či jiné oděvní součástky zakrývající obličej. Příslušný zákon v sobotu vstupuje v platnost.

Foto: archiv, Právo

Ženy v burce. Ilustrační foto

Článek

Dvě odpůrkyně normy se už ale podle listu Le Soir stačily obrátit s žalobou na ústavní soud. Stěžují si, že zákon porušuje jejich svobodu náboženského vyznání.

Norma stanovuje, že nikdo si nesmí na veřejnosti zahalovat tvář tak, aby to znemožnilo jeho identifikaci. Zákon míří zejména na muslimské ženy, které od nynějška nemohou být s burkou nebo nikábem vpuštěny například do muzea, kina, dopravního prostředku a nesmějí se takto ani procházet na ulici.

Zastánci zákona poukazují na jeho bezpečnostní rozměr, ale i na potřebu chránit důstojnost žen. „Burka není jen náboženský symbol, ale i symbol utlačování žen,“ říká socialistický poslanec André Frédéric. Porušení normy se bude trestat pokutou až 137 eur (3357 Kč) nebo sedmidenním vězením.

Podobné opatření mezitím chystají Španělsko či Nizozemsko a zvažuje jej i německá vláda.

Ve Francii byl zákon zakazující nošení burek a nikábů schválen už loni a letos v dubnu vstoupil v platnost. Také tamní úřady trestají porušení normy pokutou, přičemž jeho uplatňování vyvolalo napětí, polemiku i incidenty.

Jeden z prominentních odpůrců normy, muslimský realitní makléř Rachid Nekkaz, ženám doporučil, aby se na veřejnosti i nadále zahalovaly, pokud si to přejí. Současně slíbil, že je připraven zaplatit za provinilce veškeré pokuty.

Provokace s dortem k narozeninám

Ty jsou ve Francii o něco přísnější než v Belgii. Porušení zákazu se trestá pokutou 150 eur. Pokud by někdo ženu k nošení burky či nikábu nutil, což míří zejména na otce přistěhovaleckých rodin, může být potrestán až ročním vězením a pokutou 30 tisíc eur.

Tato suma je dvojnásobná v případě, že se obětí nátlaku stane nezletilá osoba.

V září se má ve Francii uskutečnit první soudní proces, v němž půjde o porušení zmíněného zákazu. Dvě ženy zorganizovaly v květnu malou provokaci, když přišly celé zahalené předat jednomu konzervativnímu politikovi do kanceláře dort k jeho narozeninám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám