Hlavní obsah

Belgie vyzkouší soukromé minivěznice. Mají ulevit přeplněným státním

Právo, DPA, vpl
Brusel

Od středy se belgičtí občané, organizace i firmy mohou přihlásit s projektem na provozování minivěznic pro maximální počet 15 lidí. Projekt, který navrhl ministr spravedlnosti Koen Geens, má odlehčit přeplněným belgickým vězením a připravit vězně na život na svobodě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Jde o malé ubytovací struktury pro odsouzené, kterým brzy vyprší trest,“ upřesnila televizní stanice RTBF. Tento nápad úspěšně funguje v některých skandinávských zemích a představuje přestupní domov pro vězně, kteří se chtějí po vypršení trestu zdárně zařadit do společnosti.

„Dozor v minivěznicích je méně přísný než v běžných vězeních. Odsouzení sice získají větší volnost pohybu, avšak musí se podřizovat jasným pravidlům. Pokud je poruší, vrátí se zpět do klasického vězení,“ řekla Marta van der Sjewelleuová. mluvčí ministerstva.

Rozhodujícím faktorem pro přeřazení vězňů budou bezpečnostní kritéria, jež mají zabránit, aby se do volnějšího detenčního režimu dostaly nebezpečné osoby.

Testy začnou ještě tento měsíc, dvě věznice jsou de facto připravené na otevření – jedna ve vlámské, jedna ve valonské části Belgie. Ačkoliv inspiraci země hledala na severu Evropy, nejvíce využívané jsou nyní soukromé věznice ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám