Hlavní obsah

Belgický policista zadržel informaci vedoucí k Abdeslamovi, tvrdí tisk

Právo, nek
Mechelen

Yves Bogaerts, policejní šéf belgického města Mechelen, se podle tisku zasadil o to, aby se do národní protiteroristické databáze nedostala informace vedoucí k jednomu z pachatelů listopadových atentátů v Paříži, Salahu Abdeslamovi. Tvrdí to list Gazet van Antwerpen s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj.

Foto: BFMTV, Reuters

Salah Abdeslam na záběru kamery z čerpací stanice na zpáteční cestě z Paříže do Bruselu

Článek

Informaci měl policii dodat expert pro otázky radikálů a týkala se Abdeslamova příbuzného. Muž jménem Abid Aberkan ukrýval Abdeslama v bytě v bruselské čtvrti Molenbeek.

Zmíněný expert se obával, že Aberkan se zradikalizoval, upozornil proto své kolegy. Jakmile ale měl být poznatek zanesen do databáze, Bogaerts prý osobně intervenoval, aby se tak nestalo. Měl to odůvodnit slovy, že jde o „nevěrohodnou“ informaci. Ve skutečnosti údajně zasáhl jen proto, že dotyčného odborníka nemohl vystát.

Bogaerts pochybení odmítá

Bogaerts odmítl, že by policie informaci o Aberkanovi účelově zadržovala. Že se do databáze nedostala, označil za „chybu“ a „opomenutí“ jednoho z podřízených.

Abdeslam byl zatčen v Belgii v polovině března a je považován za jediného přeživšího teroristu atentátů v Paříži.

Koncem dubna jej belgické úřady vydaly ke stíhání do Francie. Belgické ministerstvo obrany mezitím začalo vyšetřovat na 60 vojáků, z toho pět poddůstojníků, kvůli možnému napojení na islámské extremisty.

Související téma:

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Potvrdil to ministr Steven Vandeput v písemné odpovědi na dotaz poslance s tím, že tito příslušníci armády muslimského vyznání byli identifikováni jako radikálové a pro své podezřelé chování byli postaveni mimo službu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám