Hlavní obsah

Bayrou Francii neřekl, zda volit Sarkozyho nebo Royalovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Neúspěšný kandidát víkendového prvního kola francouzských prezidentských voleb, centrista François Bayrou nepodpořil ve středu na tiskové konferenci v Paříži žádného z kandidátů, kteří se 6. května utkají ve druhém kole. Bayrou tak nedal svým voličům najevo, zda mají volit konzervativce Nicolase Sarkozyho nebo socialistku Ségolene Royalovou.

Článek

Bayrou, o jehož voliče Sarkozy a zvlášť Royalová vehementně usilují, řekl, že oba tito kandidáti připravují Francii nové zklamání. Sarkozyho kritizoval kvůli jeho koncepci demokracie a sociálních otázek, Royalovou kvůli jejímu hospodářskému programu. Řekl ale, že je ochoten vést dialog s Royalovou, která mu ho nabídla, i se Sarkozym, pokud mu ho nabídne.

Nedělní kolo francouzských prezidentských voleb vyhrál kandidát pravice Nicolas Sarkozy, který získat 31,1 procenta, socialistka Ségolene Royalová získala 25,8 procenta. [celá zpráva] Voleb se účastnilo 85 procent voličů, což je nejvíce za poslední půl stolení. 

Průzkumy veřejného mínění pro druhé kolo mírně favorizují bývalého ministra vnitra Sarkozyho. Rozložení sil se však může změnit. Všichni kandidáti levice a zelených, kteří se do druhého kola nedostali, už vyslovili podporu Royalové. Klíčový bude ale postoj Bayrouových voličů.

Rozdělená Francie

Oba kandidáti rozdělují Francii, Sarkozy se vyslovuje pro tvrdé reformy, které by znamenaly odbourání sociálních výhod. Podle něj by Francouzi měli pracovat tvrději. Rázně chtěl zakročit i proti imigrantům.

Royalová naopak zastává socialistické pozice. Sama říká, že chce "reformovat Francii, aniž by ji znásilnila". Svým voličům vzkázala, aby pro ni hlasovali, pokud chtějí triumf hodnot lidskosti nad akciovým trhem".

Sarkozy se naopak snažil zmírnit ostří své protiimigrantské politiky, když řekl: "Vyzývám všechny Francouze bez ohledu na jejich původ, víru a stranu, aby se sjednotili se mnou. Mí drazí spoluvlastenci, chci jediné: sjednotit Francouze okolo nového francouzského snu." 

Podle něj diskuse, zejména televizní, naplánovaná na 2. května, by mohla být "skutečnou debatou idejí".To potvrzuje i Royalová: "Máme jasnou volbu mezi dvěma velmi odlišnými projekty pro společnost."

Bayrou vytvoří novou stranu

Bayrou na středeční tiskové konferenci v Paříži oznámil vytvoření nové strany, která, jak slibuje, bude "hájit veřejný zájem".

Nová formace, která by se měla jmenovat Demokratická strana, nahradí dosavadní Svaz pro francouzskou demokracii (UDF), v jehož čele zatím Bayrou stojí. Bayrou řekl, že Demokratická strana postaví v červnových parlamentních volbách kandidáty po celé Francii.

Francois Bayrou

Narodil se 25. května 1951 na úpatí Pyrenejí na jihozápadě Francie a nechodil na elitní školy. Namísto toho studoval literaturu a pracoval jako učitel, zatímco po tragické smrti otce pomáhal své matce na farmě.

Do politiky vstoupil na začátku osmdesátých let a od roku 1986 poslancuje v Paříži. V letech 1993-1997 pracoval jako ministr školství ve vládách pravého středu. Proslul bojem proti analfabetismu. Od roku 1998 je předsedou Svazu pro francouzskou demokracii (UDF).

Dodnes má farmu, chová koně, chlubí se tím, že je jediným kandidátem, který umí podojit krávu či řídit traktor, což mu získává body na venkově. Coby silně věřící katolík se oženil ve dvaceti, má šest dětí a 12 vnoučat. Mezi jeho velké koníčky patří literatura, a to nejen její četba. Napsal několik knih o politice a historii. Bestsellerem se ve Francii stal jeho životopis krále Jindřicha IV., jenž dokázal zemi smířit po vleklých náboženských válkách. Knihy se prodalo 300 000 kusů.

Právě Jindřich IV. je pro Bayroua politickým vzorem. Kromě něj se hlásí i k odkazu generála Charlese de Gaulla.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzi půjdou volit nového prezidenta

Předvolební kruh ve Francii, která bude o nadcházejícím víkendu rozhodovat o nástupci Jacquesa Chiraka v prezidentském Elysejském paláci, se uzavírá. Očekává...

Francouzi volí svého prezidenta

V neděli v osm hodin ráno začaly ve Francii prezidentské volby. Ty rozhodnou, kdo nastoupí na místo po odstupujícím Jacquesu Chirakovi. Největší šance...

Výběr článků

Načítám