Hlavní obsah

Bavorští neonacisté trénovali střelbu v Česku, používali terče v podobě postav

– Mnichov

Němečtí policisté v Bavorsku provedli razii u neonacistické skupiny Jagdstaffel D.S.T. Ta podle vyšetřování jezdila trénovat střelbu do Česka. Policie u členů skupiny zadržela 5800 předmětů, z nichž některé se vztahují k nacistické ideologii a propagandě. Podle portálu welt.de mezi věcmi byly dekorační zbraně, boxery, munice či revolver. Policie v Mnichově o razii informovala v pátek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obviněním nyní čelí 19 členů skupiny Jagdstaffel D.S.T. ve věku 20 až 33 let, které policie podezřívá také z kontaktů s krajně pravicovou organizací Freies Netz Süd. Po výslechu je propustila.

Čtvrteční razie na 31 místech v Mnichově a okolí se zúčastnilo 300 policistů. Nejméně jeden nalezený revolver a jedna signální pistole podle policie porušují zákon o držení zbraní, zabavená munice pak pravděpodobně zákon o kontrole válečného arzenálu. V policejních skladech skončilo také několik takzvaných dekoračních zbraní, což jsou znehodnocené skutečné zbraně. Policie nyní zjišťuje, zda je extremisté opět pro ostrou střelbu neupravili. Mezi těmito zbraněmi je i puška z druhé světové války.

Ve střelbě se cvičili v Česku

Vyšetřovatelé se nyní zajímají také o rozsáhlou sbírku otce jednoho z členů organizace. Muž, který je sportovním střelcem, má přes 50 zbraní. Policie nicméně uvedla, že ke všem má patřičné povolení a že v době domovní prohlídky byly řádně zajištěny.

Mluvčí frakce Zelených v bavorském zemském sněmu Susanna Tausendfreundová považuje organizaci Jagdstaffel za nebezpečnou, o čemž podle ní svědčí i střelecké výlety do Česka. Tausendfreundová má informace, že při střelbě v Česku používali členové organizace terče v podobě lidských postav. Na výcvikové střelecké "výlety do Česka" už ve čtvrtek upozornil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Organizace Jagdstaffel D.S.T. byla založena v roce 2009 v Geretsriedu nedaleko Mnichova, tehdy se jmenovala Jagdstaffel Süd. Od roku 2010 je pod kontrolou úřadů, které v posledních šesti měsících zahájily konkrétní vyšetřování. Skupina se skládá z takzvaného tvrdého jádra, které tvoří asi deset lidí, a ostatních členů. Písmena za názvem jsou zkratkami slov deutsch (německý), stolz (hrdý) a treu (věrný).

Reklama

Výběr článků

Načítám