Hlavní obsah

Bavorsko a Rakousko se potýkají s přívaly sněhu, hrozí laviny

Aktualizováno

Rakousko a jih Německa očekávají v pondělí další přívaly sněhu a situace by se neměla výrazně měnit ani v následujících dnech, uvedla německá meteorologická služba DWD. Očekává se, že v Bavorsku by mělo napadnout až 50 centimetrů nového sněhu. V mnoha bavorských okresech zůstaly kvůli kalamitě uzavřené školy. V Rakousku je už nyní na horách přes dva metry sněhu, v nížinách od 20 do 60 centimetrů. Další sníh by měl oblast zasypat během pondělí, napsal server heute.at.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakousko zasypal sníhVideo: AP

 
Článek

V Německu komplikují přívaly sněhu situaci nejen v silniční, ale také železniční dopravě. V oblasti Allgäu nebo ve směru na Garmisch-Partenkirchen musely být tratě uzavřeny. V německý Alpách je momentálně vyhlášen druhý nejvyšší stupeň nebezpečí lavin.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Mnohé silnice jsou uzavřené

Jen během pondělí by například v okrese Berchtesgadener Land mělo napadnout dalších 20 centimetrů sněhu, uvádí meteorologická služba DWD. Další vydatná sněhová nadílka se očekává také v Allgäu.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Přívaly sněhu ve Warngau nedaleko Mnichova.

Meteorologové počítají, že v německých Alpách by mělo napadnout od 30 do 50 centimetrů nového sněhu. Nejpostiženějšími oblastmi jsou Lindau, Oberallgäu, Ostallgäu, Garmisch-Partenkirchen, Bad Tölz - Wolfratshausen, Miesbach, Rosenheim, Traunstein, Berchtesgadener Land.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Sníh nepřestává zasypávat ani Rakousko. Na snímku Vilzmoos

Asi největší radost z masivního sněžení mají děti. Na jihu Bavorska v okresech Miesbach, Bad-Tölz-Wolfratshausen, Traunstein, Upper Allgäu a Ostallgäu a také v Lindau zůstaly v pondělí kvůli sněhové kalamitě uzavřené školy.

Turisté by měli být obezřetní, velkým nebezpečím jsou větve stromů, které se lámou pod náporem sněhu. Tragický případ se odehrál v jihobavorském Wackersbergu, kde se ulomila celá koruna stromu a zabila 44letého běžkaře, uvedla policie. Muž, který byl na túře sám, byl na místě mrtev a našli ho další turisté.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Běžkaři by si měli dávat pozor na větve, které se pod náporem sněhu lámou. Na snímku Bischofshofen

S masivním sněžením se potýká také Rakousko. Očekává se, že by v Alpách mělo napadnout dalších až 60 centimetrů nového sněhu. Pro Tyrolsko, Salcbursko, Štýrsko, oblast Solné komory a okolí města Kirchdorf an der Krems a Liezen platí čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí lavin.

Masivní sněžení nehrozí jen horským oblastem, ale i v nižších polohách. V Dolním Rakousku, především v okresech Mistelbach, Gänserndorf a Bruck an der Leitha, stejně jako například v Neusiedl am See ve spolkové zemi Burgenland by se měli připravit na sníh.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Sníh dál zasypává Německo

Rakouská televize ORF uvedla, že kolem šesti set obyvatel a turistů je kvůli uzavírkám silnic uvězněno ve vesnici Sölktal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli zimě zemřeli v Řecku tři lidéVideo: Reuters

Husté sněžení zasáhlo i severní a střední Řecko, což vyvolalo značné dopravní komplikace. Na letišti v Soluni čekáním na let strávily noc stovky lidí. Část spojů mířících do Soluně přistála ve Skopje v Makedonii či v rumunském Temešváru.

Kromě vydatného sněžení sužují Řecko i mrazy. Nejnižší teplota minus 19 stupňů Celsia byla zaznamenána v neděli v městečku Florina v severním Řecku. Mrazy mají na svědomí životy tří lidí, oznámily místní úřady. Na okraji města Keratea vzdáleného asi 30 kilometrů od Atén objevili hasiči těla dvou mužů ve věku 66 a 67 let. Třetí obětí je 66letá žena, manželka jednoho z mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám