Hlavní obsah

Barroso slíbil Zemanovi, že EU zatlačí na Kanadu kvůli vízům

Právo, Jiří Ovčáček, Brusel
Brusel

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso přislíbil, že EU vyvine tlak na Kanadu, aby zrušila víza pro občany ČR. Ve čtvrtek to v Bruselu uvedl prezident Miloš Zeman. Poznamenal, že při rokování s Barrosem o vízech poprvé spojil ekonomickou diplomacii s obranou lidských práv.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se setkal v Bruselu s předsedou Evropské komise Josém Barrosem.

Článek

„Hlavním předmětem jednání bylo zrušení vízové povinnosti s Kanadou a tlak EU, což pan Barroso přislíbil, na to, aby ta víza byla zrušena,“ prozradil Zeman výsledek jednání s Barrosem, které se uskutečnilo ve středu večer. Podotkl, že ČR je zřejmě jedinou členskou zemí EU, vůči které uplatňuje Kanada vízovou povinnost.

Zeman prozradil, že na schůzce s šéfem Evropské komise poprvé spojil ekonomickou diplomacii s ochranou lidských práv. „Snad poprvé jsem spojil ekonomickou diplomacii s problémem lidských práv. Říkal jsem, že svobodné cestování patří k základním lidským právům a vízová povinnost samozřejmě lidská práva omezuje,“ prohlásil prezident.

Zeman o kanadských vízech hovořil v projevu před představiteli Stálého zastoupení ČR při EU. Na úvod se přitom vymezil vůči svému předchůdci Václavu Klausovi. „Můj postoj k EU znáte. Je poněkud odlišný od postoje mého předchůdce,“ řekl Zeman a doplnil: „Nepokládám ty občany ČR, kteří pracují v EU, za cizorodé těleso.“

České národní zájmy nejsou prázdné heslo

Podle prezidenta sice musí být úředníci v EU neutrální, na druhou stranu se ale nemohou zcela odstřihnout od své mateřské země. Pojem české národní zájmy není podle Zemana prázdné heslo, musí ale být konkretizován.

V této souvislosti si prezident rýpl do jednoho z českých eurokomisařů. Nejmenoval sice, ale bylo zřejmé, že má na mysli Vladimíra Špidlu, kterého ostatně kritizuje dlouhodobě. Zeman poznamenal, že byl skutečně jediným evropským komisařem, protože všichni ostatní občas zareagovali, když ČR něco potřebovala.

Pro prezidenta bylo na Stálém zastoupení ČR při EU připraveno pohoštění. Zeman ocenil, že tabule obsahovala jeho oblíbenou šunku od kosti a také české pivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám